Laman web tempahan hotel Jepun digodam, 120,000 maklumat kad kredit bocor

Sebuah laman web tempahan hotel, Fastbooking Japan telah digodam dan maklumat lebih 300,000 pengguna telah dicuri.

Kebocoran maklumat itu merangkumi lebih 401 buah hotel di seluruh Jepun termasuk hotel-hotel terkenal seperti Prince Hotel.

Prince Hotel telah mengeluarkan kenyataan bahawa sebanyak 124,963 data pelanggannya telah digodam, termasuk 66,960 nama dan maklumat kad kredit dan 55,003 nama, alamat dan nombor telefon. Prince Hotel telah membuat permohonan maaf melalui sidang media.

Syarikat Fastbooking yang berasal dari Perancis telah memohon maaf atas kejadian tersebut.

sumber : NHK World

Saksikan 3 Trailer Baru Filem ‘BLEACH’ Live Action

2b5b51dcc6304835b7daf9d28ee9b5df

Filem adaptasi manga/anime popular hasil karya Kubo Tite, Bleach bakal menemui peminat di pawagam tidak lama lagi. Filem ini menampilkan Fukushi Sota (Kamen Rider Fourze) sebagai Kurosaki Ichigo, Sugisaki Hana (Blade of The Immortal) sebagai Kuchiki Rukia, bintang J-Rock Miyavi sebagai Kuchiki Byakuya, Yoshizawa Ryo (Kamen Rider Fourze) sebagai Ishida Uryuu, dan Mano Erina sebagai Inoue Orihime.

Filem ini dijangkakan akan cover dari part awal Ichigo jumpa Rukia sampailah part Rukia dibawa balik ke Soul Society oleh abangnya. Kita akan dapat saksikan part Ichigo lawan dengan Grand Fisher (Hollow yang bunuh mak Ichigo, mesti korang dah tak ingat) dan ada kemungkinan kita akan dapat lihat Ichigo bangkitkan “Shikai” Zanpakuto beliau. Jika anda peminat Bleach dan dah tak ingat terma-terma ni semua, silalah ulangkaji semula manga/anime Bleach, atau nantikan saja filem ini di panggung wayang.

Jom layan trailer baru Bleach :

3 Trailer baru pengenalan watak-watak :

Trailer lepas :

Filem ini akan ditayangkan di Jepun pada 20hb Julai. Masih tidak ada berita samada filem ini akan ditayangkan di Malaysia dalam masa terdekat atau tidak.

sumber : Youtube

adminILLYA

P/S : bila Kubo sensei nak keluar manga baru ??? Hmmmmmm

Makan Sushi, Sashimi segar dan Tempura sampai puas! All-You Can Eat seafood yang murah di Tokyo

17076057_453590994764536_6388315260645801984_n.jpg

Sushi dan Sashimi (potongan ikan mentah) merupakan makanan Jepun. Walaupun di Jepun sendiri, Sushi adalah makanan yang dianggap eksklusif. Rakyat Jepun hanya akan makan Sushi pada hari-hari istimewa seperti hari gaji, hari jadi, hari tahun baru dan sebagainya. Ini kerana harga Sushi di Jepun juga agak mahal untuk dimakan setiap hari. Sekiranya anda tidak berhati-hati untuk makan di restoran Sushi, anda mungkin terkejut apabila bil anda mencecah beribu-ribu ringgit !

Akan tetapi ada sesetengah restoran yang menawarkan hidangan Sushi dan sashimi dengan harga yang berpatutan. Terletak di Ueno, Tokyo, restoran ini bernama Numazuko Kaisho. Mungkin ianya agak sukar dicari kerana papan tandanya bertulis dalam bahasa Jepun sepenuhnya. Ianya terletak 5 minit dengan berjalan kaki dari Stesen Ueno dan berada di belakang pasaraya besar Marui.

Video : All You Can Eat Seafood in Tokyo
Google Maps Location : Numazuko Kaisho

20140822_umimasa_11
Dengan harga serendah 1200 Yen seorang, anda boleh menikmati apa sahaja hidangan seperti pelbagai jenis Sashimi ikan, Sushi, Tempura makanan laut termasuklah nasi dan sup Miso dalam masa 45 minit. Offer ini hanyalah pada waktu makan tengahari dari jam 11.30 pagi ke 2.15 petang.

Senarai harga :

-Buffet : -1200 Yen (dewasa) / 600 Yen (kanak-kanak 6-11 tahun) / 300 Yen (kanak-kanak 3-5 tahun)
– Buffet + Soft drink (free flow) : 1300 Yen

a0002082_parts_5adfe7a34993f

Ikan Tuna (Maguro), Salmon, Bonito dan Mackerel antara Sashimi yang popular di restoran ini

a0002082_parts_5adfe850788c7

Tempura sayur-sayuran dan Chirashi Seafood juga jangan dilepaskan.

41_ext_01_0.jpg

hidangan Sashimi pada waktu malam (harga berlainan)

aflo_YTXE000076CpEEv_xVMAAx6jZ

Sekiranya anda gemarkan makanan laut yang segar, jangan lupa untuk menjejakkan kaki ke restoran ini sekiranya anda ke Tokyo !

sumber : Japan Trend Ranking, Live Japan, Tabelog

adminILLYA

P/s : mood raya tak habis lagi

Tempat Makan Halal di Taiwan

keelungmiaokou.jpg

Taiwan merupakan sebuah negara yang kaya dengan budaya dan indah dengan alam semulajadi. Ianya merupakan salah satu destinasi perlancongan yang paling pesat di Asia. Namun begitu, ramai rakyat Malaysia masih takut hendak ke Taiwan kerana halangan yang paling besar, iaitu makanan Halal.

Akan tetapi sepertimana negara-negara besar yang lain, sudah pasti di Taiwan juga ada komuniti Muslim. Dimana ada komuniti muslim, pastilah ada makanan Halal. Di sini kami kongsikan 10 tempat makanan Halal di Taiwan yang boleh anda cuba sekiranya ke sana.

1. Halal Chinese Beef Noodle
beefnoodle

Beef noodle (牛肉面)merupakan salah satu makanan tradisional di Taiwan yang anda wajib cuba. Akan tetapi sukar untuk mendapatkan Beef noodle yang Halal. Sekiranya anda ingin mencuba beef noodle yang Halal, bolehlah singgah ke restoran ini yang terletak di Taipei. Signboard kedai ini dalam bahasa Cina, mungkin susah sedikit nak cari tapi pasti boleh jumpa dengan bantuan pakcik Google Map.

taiwanese-beef-noodle-soup-50294784

Alamat  : No.1 Lane 137, Alley 7 Yanji Street, Da’an DistrictTaipei, Taiwan

2.Yong He Dou Jiang Da Wang (永和豆浆大王)

yong-he-dou-jiang

Kedai ini menghidangkan sajian yang berasaskan susu soya. Hidangannya seperti soya panas dan youtiao (seperti cakoi di Malaysia) adalah Halal dimakan.Alamat:  No. 38, Sec 1, Xin Sheng North Road, Taipei City, Taipei

 

3. Kunming Islamic Restaurant 

dsc06155-largejpg

Restoran ini pula menghidangkan masakan India-Muslim. Biasalah di mana-mana negara pun mesti ada restoran India yang Halal. Sekiranya anda tak boleh tahan dah nak makan kari dan nasi, boleh lah datang ke restoran ini.

Alamat : No. 26號, Lane 81, Fuxing North Road, Songshan District, Taipei City, Taiwan 105

 

4. Really Good Seafood (真的好海鮮餐廳)

rgs1

Fuh ! Nama restoran dia pun dah penuh keyakinan. Really Good Seafood menawarkan 9 Course hidangan dari appetizer ke pencuci mulut yang memang sangat sedap. Mereka menawarkan  Muslim Friendly Set Meal bagi yang beragama Islam. Walaupun restoran ini sedikit mahal tetapi memang sangat berbaloi untuk cuba sekali seumur hidup.

Alamat : No. 222, Section 1, Fuxing South Road, Da’an District, Taipei City, Taiwan 10666

 

5. Dingxian 101 

2014082608334991868456.png

Bagi penggemar Gourmet Food dan tidak kisah untuk berbelanja lebih, bolehlah singgah ke Dingxian 101, sebuah restoran bertaraf diraja (royal class) dan menikmati sajian 6 course Muslim menu. Sudah pasti setiap hidangan adalah bertaraf lebih dari 5 bintang dan disajikan dengan penuh indah. Jika anda seorang jutawan, jangan lepaskan peluang untuk bersantap di sini.

Alamat : 110, Taiwan, Taipei City, Xinyi District, Section 5, Xinyi Road, 7號台北101

 

6. Hui Guan

4-Hui-Guan.jpg

Hui Guan menyajikan pelbagai hidangan tradisional Taiwan yang Halal dan terkenal dengan ‘Homemade recipe’ mereka. Walaupun lokasinya agak tersorok tetapi anda pasti tidak akan kecewa dengan masakan di sini. Restoran ini dimiliki oleh seorang Taiwan beragama Islam.

Alamat : No.9, Alley 51, Lane 12, Section 3, Bade Road, Songshan District, Taipei City, Taiwan.

 

7. Chang Beef Noodle Soup chang1.jpg

Restoran ini terletak di kawasan Yanping South. Beef noodle di sini padat dengan ketulan daging lembu yang besar dan banyak, dihidangkan dengan sayuran serta sup daging yang direneh perlahan untuk memaksimakan kelazatan dalam setiap hidangan.

Alamat : No. 21, Yanping South Road. Zhongzheng District, Taipei City, Taiwan.

Selain dari lokasi-lokasi di atas, anda juga boleh cuba tempat-tempat berikut :

Mayur Indian kitchen

Yunus Halal Restaurant 

Khana khazana Indian kitchen

TAJ Indian Restaurant

Sekiranya anda tahu tempat makan yang Halal di Taiwan, kongsikan bersama kami di ruangan komen/ facebook supaya bermanfaat untuk semua !

Nantikan Pakej ALL-IN ke Taiwan bersama Sushi Travel ! Pakej Open Group akan dibuka tidak lama lagi !

adminILLYA

Ps : Meleleh air liur tengok gambar lobster kat Really Good Seafood tu

sumber : have halal will travel, trip advisor, klook blog

Tempat Shopping G-Shock dan Baby-G di Jepun

13921033_10206198407590988_5093654467664450899_n
G-Shock adalah jenama jam tangan keluaran Casio yang sememangnya terkenal di kalangan rakyat Malaysia. Rekabentuk yang moden, ‘cool’ dan binaan yang tahan lasak serta pelbagai warna dan design pilihan menjadikan G-Shock satu kegilaan di kalangan peminatnya yang tersendiri.

Di Malaysia,  kita boleh dapati jam G-Shock di kebanyakan Shopping Mall besar di seluruh negara dengan harga dari RM300 ke atas. Akan tetapi sekiranya anda ke Jepun, jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan jam G-Shock dengan harga yang lebih murah dan design yang lebih ekslusif dan baru !

Sebab anda perlu beli G-Shock di Jepun  : 

1. Harganya 20% – 30% lebih murah dari pasaran Malaysia 
2. Design lebih baru dan lebih banyak pilihan 
3. Confirm original dan bebas dari produk G-Shock tiruan
4. Tax Free bagi pelancong

Ini adalah senarai tempat-tempat untuk anda dapatkan G-Shock kegemaran anda di Jepun!

1. Don Quixote (Kedai Penguin) Department Store
14369789669_4aae9a758d_o-696x391

kedai ini merupakan kegemaran kami. Kami panggil kedai ini ‘Kedai Penguin’ sebab maskot kedainya seekor penguin berwarna biru.  selain G-Shock, kedai ini menjual segala macam produk yang menarik. Di sini anda boleh dapatkan barangan kosmetik, souvenir, snek, pakaian dan sebagainya. kalau dekat Malaysia kedai ni macam Mydin lah.

14045758_10206198407070975_5058783292776360762_n

harga G-Shock di kedai ini boleh tahan juga murah, dan kadang-kadang anda boleh dapatkan design yang lama dan rare dengan harga yang berbaloi. sudah semestinya kedai ini Tax Free bagi pelancong. Kedai Penguin ini terdapat di kebanyakan bandar-bandar besar seperti Shinjuku, Shibuya,Akihabara, Ueno, Ginza di Tokyo, serta Shinsaibashi dan Namba di Osaka, dan jugak Tanuki-Koji di Sapporo, Hokkaido.

2. Bic Camera
guide-Bic-Camera-Shinjuku-East-Store

Kedai Bic Camera juga merupakan antara pasaraya barangan elektronik yang terbesar di Jepun. di sini terdapat jam tangan G-Shock dan Baby-G design yang terbaru dengan harga yang sangat murah. Ini kerana di Bic Camera, anda boleh mendapat Tax Free dan diskaun tambahan sebanyak 7% sekiranya anda membuat bayaran dengan kad kredit/ debit VISA. Bic Camera juga terdapat di bandar-bandar utama seperti Akihabara, Ueno, Ginza, Shinjuku, Shibuya di Tokyo dan di Shinsaibashi di Osaka.

13920826_10206198407150977_496454704119734214_n

3. Yodobashi Camera

yodobashi-1024x682.jpg

Yodobashi Camera merupakan kedai elektronik yang paling besar di Jepun. Di Tokyo ianya terletak di Akihabara dan Ueno manakala di Osaka pula ianya terletak di Umeda. Ada satu tingkat khas bagi jam tangan di Yodobashi Camera yang menawarkan pelbagai model G-Shock, Baby-G, Casio, Seiko, Citizen dan macam-macam lagi. pasti anda akan rambang mata apabila ke sini. Sudah tentu, kedai ini juga menawarkan Tax Free bagi pelancong dan diskaun tambahan apabila anda menggunakan kad VISA.

4. Ameyoko Street, Ueno

aflo_YTXE000076

Ameyoko Street, Ueno merupakan salah satu tempat shopping yang paling menarik di Tokyo. Orang kata tempat ni macam dekat Petaling Street.  Di sini ada pasar ikan dan sayur, restoran, dan juga kedai-kedai pakaian dan cenderamata. Ada juga beberapa kedai G-Shock di sini untuk pengetahuan anda.  Walaupun begitu, kedai-kedai di sini tidak menawarkan Tax Free tetapi ada juga koleksi yang ‘rare’ dan sukar didapati di tempat lain. Apa salahnya untuk check it out?

13925160_10206198405430934_6015258730270875323_n13921033_10206198407590988_5093654467664450899_n

Okay setakat ini sahaja admin kongsikan setakat ini. Kami rasa 4 lokasi ini pun dah tersangat banyak pilihannya.  Korang cubalah explore dulu, kalau ada tempat-tempat lain yang best jangan kedekut, share kan lah pada kitorang semua.

Jom ke Jepun bersama Sushi Travel ! Kami boleh bawa anda shopping G-Shock di tempat-tempat paling best di seluruh Jepun. Untuk maklumat lanjut jemput lihat pakej-pakej ALL-IN yang kami tawarkan di sini : Pakej Jepun Sushi Travel 

Pakej Sakura Tokyo 2019 : Tokyo Sakura 2019

Pakej Sakura Osaka 2019 : Osaka Sakura 2019

adminILLYA

Osaka dilanda gempa bumi, 3 dilaporkan mati

3 dilaporkan kehilangan nyawa manakala lebih 300 rakyat tercedera dalam gempa bumi yang melanda Osaka pada 18 Jun. Gempa yang berskala 6.1 Magnitud itu melanda bandar kedua terbesar di Jepun pada awal pagi semalam.

https://www.cbsnews.com/video/deadly-earthquake-osaka-japan-2018-06-18/

Kereta api, bullet train dan lapangan terbang terpaksa dihentikan operasi buat seketika dan bekalan air dan gas telah terputus di sesetengah tempat. 82 penerbangan telah dibatalkan di Kansai Airport akibat gempa tersebut.Kebakaran juga turut berlaku dan keretakan pada jalan raya merosakkan saluran paip menyebabkan banjir kilat.

180618091237-04-osaka-earthquake-0618-restricted-exlarge-169
TAKATSUKI, JAPAN – JUNE 18: (CHINA OUT, SOUTH KOREA OUT) In this aerial image, fire breaks out at a house after the magnitude 6.1 earthquake on June 18, 2018 in Takatsuki, Osaka, Japan. A powerful earthquake struck Osaka and neighbouring prefectures, killing at least three people and disrupting morning train services and knocking out power in a widespread area. The quake, which hit at 7:58 am, registered a lower 6 on the Japanese seismic intensity scale of 7 in northern Osaka Prefecture and an upper 5 in southern Kyoto Prefecture, according to the Meteorological Agency. (Photo by The Asahi Shimbun via Getty Images)

seorang kanak-kanak berusia 9 tahun terkorban akibat dihempap dinding di sekolah manakala seorang warga tua berusia 81 tahun ditemui terkorban setelah terhempap rak buku di rumahnya. Jumlah sebenar mangsa masih belum dikenalpasti.

Dijangkakan gegaran susulan akan berlaku dalam tempoh terdekat, jadi kepada yang berada di Osaka mohon berhati-hati dan dapatkan perlindungan di pusat evakuasi terdekat.

Kamen Rider Cafe di Tokyo

kamen_rider__climax_fighters_desktop_wallpaper_by_transdorker-dboo63u.png

Henshin ! Bertukar ! 

Kamen Rider / Masked Rider atau dikenali sebagai Suria Baja Hitam pada zaman 90-an merupakan superhero yang berasal dari Jepun dan mempunyai sejarah hampir 50 tahun. Hero ciptaan Ishinomori Shotaro ini bertemakan superhero bermotifkan serangga/haiwan dan menunggang motorsikal sebagai ‘trademark’ (walaupun Ex-Aid naik basikal dan Drive naik kereta tapi tak kisahlah..) menjadi kegemaran kanak-kanak di Jepun sejak dahulu kala lagi. Setiap tahun, siri Kamen Rider yang terbaru akan disiarkan pada setiap hari ahad jam 8.30 pagi di TV Asahi di Tokyo.

サムネ266-600x480.gif

Disebabkan siri ini telah bersiar sekian lama, tidak hairan lah terdapat peminat Kamen Rider di kalangan dewasa. Malahan, peminat dewasa Kamen Rider adalah jauh lebih banyak dari kanak-kanak! Dengan kemajuan internet, kini peminat Kamen Rider di seluruh dunia dapat menyaksikan siri tersebut melalui website streaming dan sebagainya.

Di Tokyo terdapat sebuah restoran bertemakan Kamen Rider!

Kamen Rider The Diner

img_63345_5

Kamen Rider The Diner merupakan sebuah cafe yang menjadikan Kamen Rider sebagai tema utamanya.  Admin sempat ke sini pada tahun 2016, malangnya gambar-gambar dari handphone admin dah hilang jadi admin pinjam gambar kat google aje lah…

Terletaknya di Ikebukuro, ruang dalaman cafe ini dihias bagaikan markas kumpulan ‘Shocker’ iaitu organisasi jahat musuh Kamen Rider No. 1. Terdapat juga kerusi takhta di mana Great Leader Shocker duduk di dalam siri Kamen Rider tersebut. Anda boleh duduk dan bergambar di kerusi itu !

s_00bv

Cafe ini menyajikan hidangan-hidangan khas berkonsepkan Kamen Rider dari sepanjang zaman. Terdapat Latte Kamen Rider No.1, minuman Kamen Rider Amazon, Soda Kamen Rider Build, Nasi goreng Kamen Rider Den-O dan macam-macam lagi. Kebanyakan makanan kat sini tak halal, jadi kepada yang beragama Islam minum kopi je pun takpe.

134998357_624Dbh5H6aV4AAX3o7IMG_3227-1da1eIMG_3238

Disini juga ada mempamerkan motorsikal yang benar-benar digunakan dalam siri Kamen Rider ! Motorsikal yang dipamerkan sering ditukar setiap tahun. Sudah tentu, sekiranya anda seorang pelanggan di Cafe ini anda bebas mengambil gambar.

640x640_rect_10365913

dfb9acef5cimg_0slooProImg_20130806142253

Disamping itu terdapat juga permainan, figura, dan pelbagai produk Kamen Rider untuk anda beli sebagai cenderahati di sini. Anda juga boleh dapatkan produk Kamen Rider limited edition yang hanya boleh didapati di sini sahaja! seperti T-Shirt, figure keychain dan sebagainya. Ada juga dipamerkan tanda tangan para pelakon siri Kamen Rider yang pernah melawat ke restoran ini.

Tugu saiz sebenar Kamen Rider No. 1 (Ichigo) pun ada

kamen-rider-the-diner (1)kamen-rider-the-diner

meleleh jugak air liur tengok pameran DX dan CSM ni
maxresdefaultP014481767_480P023231914_480

Bagi peminat Kamen Rider, jangan lepaskan peluang untuk melawat Kamen Rider The Diner di Ikebukuro, Tokyo sekiranya anda ke Jepun. Sekiranya anda berminat untuk ke Kamen Rider The Diner bersama Sushi Travel,  sertai pakej khas untuk peminat Kamen Rider : Kamen Rider Trip RX 2019

untuk maklumat lanjut bolehlah lawati website rasmi cafe ini : https://www.paselaresorts.com/collaboration/rider/index.html

adminILLYA

P.S : Siapa yang kata Genius Form Build tak smart, akan dapat Rider Kick dari admin…Genius Form Build lebih smart dari keseluruhan form Ex-Aid dan segala rider yang muncul dalam Kamen Rider Black Jack…eh silap Ex Aid.