25012016-schengen-passport-control_0.jpg

Rakyat Malaysia yang ingin ke negara dalam kesatuan Eropah akan dikenakan undang-undang imigresen baru bermula tahun 2020.

Undang-undang yang diberi nama European Travel Information and Authorisation System (ETIAS) ini adalah wajib bagi pengunjung dari negara-negara yang dikecualikan Visa.

ETIAS perlu didapatkan sebelum berlepas dan dikenakan caj sebanyak 10 Euro (RM40++). ETIAS ini dikatakan dijalankan untuk menapis individu berbahaya dan menghalang kemasukan mereka yang ‘berpotensi’ untuk melakukan jenayah ke negara EU.

Setiap permohonan ETIAS akan ditapis oleh pelbagai peringkat sebelum permohonan diluluskan. Permohonan boleh dibuat secara online dan dikatakan tidak mengambil masa yang lama.

Sekiranya permohonan anda diluluskan anda akan mendapat kelulusan dengan segera, sekiranya ditolak, satu e-mail akan dihantar menyatakan sebab permohonan anda gagal.

Apa pendapat anda tentang undang-undang baru ini ? Adakah ianya patut dikenakan terhadap rakyat Malaysia atau tidak ? Adakah ia akan menghalang anda untuk travel ke negara-negara Kesatuan Eropah?  Berikan komen anda di bawah.

Untuk Pakej Trip ke Jepun 2019 : https://triphalaljepun.wordpress.com/pakej-sakura-2019/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s