Nama Tsukiji Fish Market di Tokyo memang terkenal di seluruh dunia. Ia merupakan salah satu tempat tarikan yang wajib anda lawati sekiranya anda melancong ke Tokyo. Pasar ini menjadi tumpuan para peniaga restoran Sushi dan makanan laut untuk memperoleh bahan-bahan bagi kegunaan restoran, dan dianggarkan lebih 2000 tan makanan laut diniagakan disini pada setiap hari.

Sejarah : 
Pasar ikan pertama di Tokyo ditubuhkan oleh Tokugawa Ieyasu semasa zaman Edo sekitar tahun 1600. Ini bermakna sejarah pasar ini sudah melebihi 400 tahun !! Akan tetapi, lokasi pasar ini pada mulanya terletak di daerah Nihonbashi. Selepas berlakunya Gempa Bumi Besar Kanto (Great Kanto Earthquake) pada tahun 1923, barulah pasar ikan ini dialihkan ke lokasi sekarang iaitu di Tsukiji.

Aktiviti : 
Sebahagian besar pasar Tsukiji adalah tidak dibuka kepada orang ramai. Inner Market, tempat berlakunya jual beli dan lelongan ikan tuna hanya dibuka pada peniaga sahaja. Hanya 100 orang awam dibenarkan untuk menyaksikan aktiviti lelongan setiap hari. Sekiranya anda ingin menyaksikan aktiviti lelongan, anda hendaklah beratur sejak dari jam 1 pagi!

Akan tetapi, Outer Market tempat terletaknya restoran Sushi yang paling segar di dunia boleh dikunjungi oleh orang awam. Anda berpeluang untuk merasa pelbagai jenis makanan laut segar seperti ikan Tuna, Salmon, King Crab, Oyster, Sea Urchin, dan macam-macam lagi. Banyak gerai dan kedai yang menjual makanan mentah dan segar dimasak untuk anda cuba dengan harga yang sangat berpatutan.

Lokasi : 
Anda boleh ke Tsukiji Fish Market dengan menaiki Tren Hibiya Line (Tokyo Metro) ke stesen Tsukiji dan berjalan kaki 5 minit untuk ke sana.

Masa Depan : 
Pada Oktober 2018, Inner Market Tsukiji akan dipindahkan ke Kawasan Toyosu. Pemindahan ini telah lama dirancang dan dikatakan lokasi baru tersebut adalah lebih memudahkan peniaga untuk berurusan dengan fasiliti yang serba baru dan canggih. walaupun mendapat tentangan oleh peniaga, akan tetapi perubahan ini adalah untuk menjamin keselesaan perniagaan dan urusan bagi semua pihak.

Sekiranya anda berkesempatan untuk ke Tokyo, jangan lupa untuk jadikan Tsukiji Fish Market sebagai salah satu destinasi pilihan anda ^_^

#SushiTravel
#Tokyo
#Japan

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s