Lokasi Beli Helmet Arai / Shoei Di Jepun

Hobi bermotosikal merupakan suatu industri yang agak besar di Malaysia. Bagi peminat motorsikal, helmet merupakan satu kewajipan. Jepun merupakan antara pengeluar helmet dan aksesori motorsikal yang terbesar dengan jenama-jenama terkenal seperti Arai, Shoei, Kabuto dan lain-lain.

Sekiranya anda peminat motorsikal dan ingin mencari helmet Arai atau Shoei yang murah di Jepun, mungkin agak sukar untuk mencari tempat-tempatnya kerana kedai helmet dan motorsikal kebiasaannya terletak di tempat-tempat yang agak jauh dari bandar besar.  Oleh itu dalam artikel ini kami akan kongsikan lokasi-lokasi kedai helmet dan aksesori motorsikal di Tokyo  untuk anda.

1. Rabee Street Center, Ueno 

5.jpg

image116imagesIMG_0059

Kedai Rabee terletak 2 minit perjalanan dari Ueno Station, Tokyo. Kedai ini mempunyai 3 tingkat dan banyak menjual helmet baru berjenama Arai,Shoei,Kabuto dan seumpamanya dengan harga yang berpatutan. Anda juga boleh dapatkan pelbagai jenis jaket motorsikal, stiker, mud guard dan bermacam-macam aksesori motorsikal di sini.

official website : http://www.rabee.co.jp/index.html

2. Come Come Bike Shop, Ueno Station

dsc00184dsc00185TANIO_Arai_LTD

Come Come Bike Shop merupakan sebuah kedai yang lama dan mempunyai koleksi klasik dan rare. Kedainya kecil dan pilihan mungkin tidak sebanyak UPC dan Rabee tetapi anda boleh dapatkan beberapa model helmet Arai yang limited edition di sini. Lokasinya juga terletak berdekatan Ueno Station.

3。UPC Ride On Technical Pro Shop, Ueno Station
0c3307dd30780IMG_7902

Kedai ini juga terletak 2 minit dari Ueno Station. UPC Ride On menawarkan banyak helmet ekslusif dan  limited edition yang sukar didapati di tempat lain. Helmet yang rare dan klasik juga terdapat di sini.

Anda boleh menaiki JR Yamanote line dan turun di Ueno station lalu berjalan kaki ke kedai ini. Seperti yang anda lihat, UPC Ride On, Rabee dan Come Come terletak bersebelahan antara satu sama lain. Ini memudahkan untuk anda membandingkan harga helmet antara ketiga-tiga kedai ini.

official website : http://upc.ne.jp/shop/

4. The Helmet House TT&Co, Edogawa, Tokyo shop_img_002.jpg The Helmet House TT & Co menawarkan Helmet rare keluaran Jepun iaitu jenama mereka sendiri, kepada yang mencari kelainan dalam hobi bermotorsikal. TT & Co juga menawarkan servis custom design untuk anda mereka bentuk helmet anda sendiri ! Anda boleh melawat kedai ini dengan menaiki Toei Oedo Line dan turun di stesen Shinozaki.

official website : http://www.ttandco.com/

5. Naps Bike Department Store, Adachi

足立.jpg

Naps merupakan sebuah pasaraya khas yang menjual aksesori motorsikal. Kedai ini terletak di Adachi, Tokyo dan anda boleh ke sana dengan menaiki Tokyo Metro Hibiya Line.

Terdapat beribu-ribu pilihan helmet dari pelbagai jenama di sini. Pasti anda rambang mata memilih dari deretan helmet Arai, Shoei, Honda, Kabuto dan bermacam-macam lagi.

1-f07661643343715225653033117_720x540

Official Website : https://www.naps-jp.com/ 

Setakat itu sahaja kami kongsikan kali ini. Sekiranya anda berminat untuk melancong sambil mencari helmet di Tokyo, check out pakej ke Tokyo kami untuk tahun hadapan di sini : Pakej Sakura Tokyo 2019  Tempat adalah terhad, sekiranya anda berminat untuk mendaftar, hubungi kami di talian Whatsapp : +60175897919 dengan segera

Tempat Shopping G-Shock dan Baby-G di Jepun

13921033_10206198407590988_5093654467664450899_n
G-Shock adalah jenama jam tangan keluaran Casio yang sememangnya terkenal di kalangan rakyat Malaysia. Rekabentuk yang moden, ‘cool’ dan binaan yang tahan lasak serta pelbagai warna dan design pilihan menjadikan G-Shock satu kegilaan di kalangan peminatnya yang tersendiri.

Di Malaysia,  kita boleh dapati jam G-Shock di kebanyakan Shopping Mall besar di seluruh negara dengan harga dari RM300 ke atas. Akan tetapi sekiranya anda ke Jepun, jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan jam G-Shock dengan harga yang lebih murah dan design yang lebih ekslusif dan baru !

Sebab anda perlu beli G-Shock di Jepun  : 

1. Harganya 20% – 30% lebih murah dari pasaran Malaysia 
2. Design lebih baru dan lebih banyak pilihan 
3. Confirm original dan bebas dari produk G-Shock tiruan
4. Tax Free bagi pelancong

Ini adalah senarai tempat-tempat untuk anda dapatkan G-Shock kegemaran anda di Jepun!

1. Don Quixote (Kedai Penguin) Department Store
14369789669_4aae9a758d_o-696x391

kedai ini merupakan kegemaran kami. Kami panggil kedai ini ‘Kedai Penguin’ sebab maskot kedainya seekor penguin berwarna biru.  selain G-Shock, kedai ini menjual segala macam produk yang menarik. Di sini anda boleh dapatkan barangan kosmetik, souvenir, snek, pakaian dan sebagainya. kalau dekat Malaysia kedai ni macam Mydin lah.

14045758_10206198407070975_5058783292776360762_n

harga G-Shock di kedai ini boleh tahan juga murah, dan kadang-kadang anda boleh dapatkan design yang lama dan rare dengan harga yang berbaloi. sudah semestinya kedai ini Tax Free bagi pelancong. Kedai Penguin ini terdapat di kebanyakan bandar-bandar besar seperti Shinjuku, Shibuya,Akihabara, Ueno, Ginza di Tokyo, serta Shinsaibashi dan Namba di Osaka, dan jugak Tanuki-Koji di Sapporo, Hokkaido.

2. Bic Camera
guide-Bic-Camera-Shinjuku-East-Store

Kedai Bic Camera juga merupakan antara pasaraya barangan elektronik yang terbesar di Jepun. di sini terdapat jam tangan G-Shock dan Baby-G design yang terbaru dengan harga yang sangat murah. Ini kerana di Bic Camera, anda boleh mendapat Tax Free dan diskaun tambahan sebanyak 7% sekiranya anda membuat bayaran dengan kad kredit/ debit VISA. Bic Camera juga terdapat di bandar-bandar utama seperti Akihabara, Ueno, Ginza, Shinjuku, Shibuya di Tokyo dan di Shinsaibashi di Osaka.

13920826_10206198407150977_496454704119734214_n

3. Yodobashi Camera

yodobashi-1024x682.jpg

Yodobashi Camera merupakan kedai elektronik yang paling besar di Jepun. Di Tokyo ianya terletak di Akihabara dan Ueno manakala di Osaka pula ianya terletak di Umeda. Ada satu tingkat khas bagi jam tangan di Yodobashi Camera yang menawarkan pelbagai model G-Shock, Baby-G, Casio, Seiko, Citizen dan macam-macam lagi. pasti anda akan rambang mata apabila ke sini. Sudah tentu, kedai ini juga menawarkan Tax Free bagi pelancong dan diskaun tambahan apabila anda menggunakan kad VISA.

4. Ameyoko Street, Ueno

aflo_YTXE000076

Ameyoko Street, Ueno merupakan salah satu tempat shopping yang paling menarik di Tokyo. Orang kata tempat ni macam dekat Petaling Street.  Di sini ada pasar ikan dan sayur, restoran, dan juga kedai-kedai pakaian dan cenderamata. Ada juga beberapa kedai G-Shock di sini untuk pengetahuan anda.  Walaupun begitu, kedai-kedai di sini tidak menawarkan Tax Free tetapi ada juga koleksi yang ‘rare’ dan sukar didapati di tempat lain. Apa salahnya untuk check it out?

13925160_10206198405430934_6015258730270875323_n13921033_10206198407590988_5093654467664450899_n

Okay setakat ini sahaja admin kongsikan setakat ini. Kami rasa 4 lokasi ini pun dah tersangat banyak pilihannya.  Korang cubalah explore dulu, kalau ada tempat-tempat lain yang best jangan kedekut, share kan lah pada kitorang semua.

Jom ke Jepun bersama Sushi Travel ! Kami boleh bawa anda shopping G-Shock di tempat-tempat paling best di seluruh Jepun. Untuk maklumat lanjut jemput lihat pakej-pakej ALL-IN yang kami tawarkan di sini : Pakej Jepun Sushi Travel 

Pakej Sakura Tokyo 2019 : Tokyo Sakura 2019

Pakej Sakura Osaka 2019 : Osaka Sakura 2019

adminILLYA

Tempat Yang Tidak Patut Anda Lawati Di Jepun

Jepun memang merupakan negara yang sangat banyak tempat menarik. Sebut saja Sakura, semua orang tahu mesti di Jepun. Selain daripada keindahan alam semula jadi, Jepun juga terkenal dengan kecanggihan teknologi kan budaya Otaku seperti Anime, Manga, dan sebagainya.

Sekiranya anda ke Jepun, pasti anda menyediakan itinerari anda sendiri dan menyenaraikan tempat-tempat yang ingin anda lawati. Tetapi tahukah anda, ada beberapa tempat yang tidak patut anda lawati sekiranya ke Jepun. Tempat-tempat ini tidak patut anda lawati atas beberapa sebab yang munasabah (Terutamanya sekiranya anda beragama Islam)

1. Kabukicho, Shinjuku

Kabukicho-05SONY DSC

Kabukicho merupakan kawasan yang terletak di Shinjuku 3rd District (3-chome). Pada waktu siang, kawasan ini nampak biasa-biasa sahaja. Tetapi pada waktu malam, anda akan nampak ramai lelaki-lelaki yang mukanya tebal dengan make-up keluar di jalanan mencari pelanggan. Mereka ini adalah gigolo / Male Hostess yang menarik pelanggan perempuan untuk minum-minum di kelab mereka. Dengan bermodalkan wajah, mereka akan menggoda anda untuk ‘lepak’ bersama mereka di kelab mereka. Pelancong yang tidak tahu dan ingin ‘cuba-cuba’ sering menjadi mangsa dan akhirnya ditipu ribuan ringgit hanya dengan meminum beberapa gelas Coca Cola di kelab mereka.

Di kawasan ini juga ramai Yakuza yang menjaga kawasan di waktu malam. Banyak juga kes pergaduhan antara mafia Cina dan Yakuza dan sering berlaku tembak menembak di sini.

2. Roppongi
31P1120205

o

Roponggi, ataupun sering digelar sebagai ‘Giroppong’ oleh geng-geng kaki parti di Jepun merupakan sebuah kawasan elit di Tokyo. Di sini terletaknya banyak kelab-kelab malam dan sangat happening di hujung minggu. Anak-anak muda malah orang-orang tua yang kaki clubbing akan menjadikan Roppongi sebagai tempat tumpuan untuk bersuka ria. Di sini juga ramai ‘awang hitam’ yang bekerja sebagai bouncer di kelab-kelab malam dan mencari pelanggan. Selalu juga berlaku kes pergaduhan di kawasan ini kebanyakannya oleh orang-orang mabuk. Pada malam Halloween pula parti liar berkostum akan diadakan di seluruh jalan raya di Roppongi.

Sekiranya anda ingin melawat Roppongi, pergilah pada waktu siang dan had kan tempat-tempat lawatan anda. kawasan Roppongi Hills dan TV Asahi adalah selamat. Sekiranya anda ingin ke Hard Rock Cafe Roppongi, pergilah pada tengahari atau pagi kerana ianya terletak di kawasan yang banyak Club. Nama pun Hard Rock kan..

3. Akabane
tokyo-akabane

Akabane ini bukanlah kawasan yang popular dilawati kerana tiada apa yang menarik di sini. Tetapi di sini terletaknya Ichibangai, tempat di mana ramai pemabuk berkeliaran walaupun di waktu siang. Jadi tak payahlah pergi kalau taknak kena kacau dengan orang mabuk.

keadaan di Akabane :

4. West Ikebukuro 

4433102733_71a3702da1_oDSC03815-560x372hqdefault

Kepada yang merancang untuk tinggal di Sakura Hotel, sebuah Hotel bajet yang terkenal pasti akan melalui kawasan Red Light District di Ikebukuro. Ini kerana hotel tersebut terletak betul-betul di kawasan tersebut.  Di sini terdapat banyak pusat pelacuran, kelab malam, bar dan pelbagai tempat hiburan untuk lelaki. Kepada yang pergi dengan keluarga, awasi suami anda…

Ikebukuro north iatu kawasan Sunshine City adalah selamat untuk dikunjungi. Di sana terdapat shopping mall yang terkenal iaitu Sunshine, aquarium, J-World, Tokyo Hands dan juga Otome Road.

5. Tobitashinchi, Osaka

15164316359_dbd007b82b_bDSC_2915DSC_3024

Ini juga merupakan salah satu Red Light District iaitu pusat pelacuran yang terkenal di Osaka. Kawasan ini agak tersorok dan jauh dari stesen keretapi, jadi mungkin anda susah untuk ‘tersesat’ sehingga ke sini. Ianya terletak berhampiran Shin-Sekai dan Tsutenkaku, jadi berhati-hatilah sekiranya anda berjalan-jalan di situ bersama keluarga. Jangan sampai melencong ke sini sudahlah…

gambar sumber : google

adminILLYA

P.s : Dekat Malaysia baik, sopan, lemah lembut, tapi bila pergi oversea terus bertukar naik setan…pergi clubbing lah,pergi pusat geli-geli lah…dah ramai admin jumpa orang macam ni. hmmmm

#sushitravel
#japan
#traveltips

Preloved Louis Vuitton Hunting di Tokyo

Seperti yang kita semua tahu, jenama Louis Vuitton (LV) ni memang mahal. Orang ada-ada seperti R****h M****r je mampu pakai beg LV original ni. Tapi, tak semestinya kena menabung sejak kecik baru mampu nak beli ! Mungkin orang itu beli beg LV preloved ketika melancong di Jepun !

Betul ke murah beg branded kat Jepun?

Nak kata murah macam beli kat pasar malam tu tak lah. Sebab di Jepun, mereka sangat mementingkan kualiti dan keaslian produk-produk yang dijual. Tak seperti di China atau di Korea, beg-beg tiruan atau gred AAA dilarang jual sama sekali ! Jadi, kita yakin bahawa barangan yang dijual adalah 100% Original. Kebanyakan handbag berjenama dijual dalam range harga dari 5000 Yen (RM185) sehinga ke berjuta-juta yen, mengikut gred, kualiti dan keadaan barang tersebut.  Admin merupakan seorang personal shopper (untuk mak admin je lah), ini merupakan range harga handbag preloved yang telah saya survey.

Range Harga Handbag Preloved mengikut jenama : 

1. Louis Vuitton (LV) : 19,000 Yen ke atas (RM684.00) <— Quite murah kan. paling mahal admin jumpa yang LV collab Supreme, dalam 2 juta yen (RM78 ribu ++)

2. Chanel : 25,000 Yen ke atas (RM900.00)

3. Coach : 4000 Yen ke atas (RM144.00) <— Jenama Coach sangat murah kat Jepun. admin biasa tengok budak2 sekolah menengah kat sana pun pakai beg Coach

4. Prada : 30,000 Yen ke atas (RM1080.00)

5. Michael Kors : 20,000 Yen ke atas (RM720.00) <—- Kalau jenama MK, saya sarankan beli kat Gotemba Premium Outlets atau Rinku Town Premium Outlets di Osaka. Boleh dapat Lebih murah dan design yang lebih baru.

6. Hermes : 6000 Yen ke atas (RM216.00) <—- Beg cam Kak Mah pun ada ! Jangan tak caya, ada beg Hermes yang berharga RM200 lebih je.

Pawn-Shop-Startup-Sou-Inc

Untuk memastikan pelanggan berpuas hati dengan kualiti barang yang dibeli, biasanya jurujual akan minta kita check sama-sama setiap sudut beg yang nak dibeli secara teliti macam dalam gambar ni. Setiap calar, koyak, kotor yang ada pada beg itu akan ditunjukkan satu persatu supaya pelanggan tidak complaint setelah bayar nanti.

Ini lokasi-lokasi kedai preloved di Tokyo yang pernah admin pergi : 

1. Ueno Ameyoko Street 
Di sini memang heaven kalau nak shopping handbag preloved. Sangat banyak kedai dan sangat banyak jenama untuk dipilih. Anda boleh cari kedai-kedai bernama Brand Off dan Daikokuya.

brand-off-tokyo-store-in-hong-kong

2. Ikebukuro 
Di Ikebukuro pun banyak kedai preloved dan bundle. Nama kedai seperti Daikokuya dan Brand First.

komehyo14

3. Shinjuku 
Di Shinjuku pula ada kedai bernama Komehyo. Kedai ini ada 7 tingkat yang penuh dengan barang-barang berjenama seperti baju, jam tangan, beg, dan macam-macam lagi untuk anda shopping dan cuci mata.

4. Ginza
Kedai Roko Shira di Ginza pula menjual pelbagai pakaian. Tapi pilihan di kedai ini kurang banyak berbanding kedai lain

Ok itu sahaja setakat ni . Kalau pergi Tokyo nanti jangan lupa pujuk suami anda untuk belanja beg-beg yang cun2.  Kalau korang share post ni banyak-banyak nanti admin share kan pulak kedai-kedai Preloved di Osaka, Chiba dan lain-lain negeri pulak. Ciao ~

————————————————————————————————————————–

Jom ikut kami ke Tokyo untuk Shopping Pre-loved louis vuitton dan lain-lain beg berjenama ! Kami akan bawa anda ke tempat-tempat paling menarik dengan pakej paling terbaik !

Pakej Tokyo Sakura 2019 : Tokyo Sakura 2019

Pakej Osaka Sakura 2019 : Osaka Sakura 2019

adminILLYA

#SushiTravel
#traveltips
#Japan
#Tokyo

Tips ‘Survive’ di Tokyo dengan hanya RM370

Jika anda suka melancong di usia muda,mesti ‘budget’ merupakan kekangan utama anda. Tokyo sebuah bandar yang mempunyai kos sara hidup antara yang tertinggi di dunia, jadi ramai yang beranggapan mustahil untuk berjimat ketika melancong di sana.

Sebenarnya tidak mustahil. mari kami share kan beberapa tips untuk survive selama seminggu di Tokyo dengan hanya RM370 ringgit (10 ribu yen) sahaja. Ok, katakan anda sudah ada tiket penerbangan, dan hostel bajet juga sudah ditempah. tiket tren airport transfer dengan Narita Express juga sudah dibeli. yang tinggal cuma nak have fun dengan bajet yang ada.

.

1. Onigiri (Rice Ball) di convenience store (150 yen x 4 x 2 hari)

terdapat lebih 30,000 convenience store seperti 7-11, Lawson, Family Mart di seluruh Jepun. kedai-kedai serbaneka ini menawarkan pilihan Onigiri atau nasi kepal yang berharga 100yen- 150yen (RM 3- 4), ringkas dan mudah dimakan dimana sahaja. Tapi berhati-hati, pastikan anda bertanya dulu apa inti rice ball tersebut. dapatkan perisa plum, udang, salmon dan sebagainya maka anda selamat (bagi yang beragama Islam)

.

2. Tokyo Metro 1-Day Pass (600 yen x 3 hari)

pass ini berharga 600 yen (RM18) dan membolehkan anda menaiki semua tren dibawah syarikat Tokyo Metro dalam tempoh satu hari. rancang perjalanan anda ! pastikan anda tidak menaiki JR Line atau Toei Line sekiranya anda memiliki 1-Day pass tersebut kerana pass tersebut tidak sah dan anda perlu membeli tiket lain. Tokyo Metro meliputi Marunouchi Line, Ginza Line, Hibiya Line, Namboku Line, Yurakucho Line, Fukutoshin Line dan lain-lain, menghubungi tempat-tempat menarik seluruh Tokyo.

.

3. Hanamaru Udon (600 yen x 2 x 2 hari)

sekiranya muak menghadap onigiri, bolehlah cuba ke Hanamaru Udon. kedai udon franchise ini terdapat di semua bandar-bandar utama seperti Shibuya, Harajuku dan Akihabara. hidangan udon yang panas beserta pilihan tempura sayuran dan udang pasti mengembalikan tenaga setelah seharian berjalan. menu bahasa Inggeris disediakan. anda juga boleh mencuba Ramen Halal di Narita-Ya, Asakusa dengan harga 700 yen.

.

4. Souvenir (2000 yen)

tidak sah lah kalau pergi melancong kalau tak beli cenderahati untuk yang tersayang di tanah air (ataupun bagi diri sendiri buat yang forever alone). Di Asakusa, Nakamise Shopping Street menawarkan pelbagai cenderahati bertemakan Jepun. keychain berharga dalam lingkungan 300 – 500 yen dan T-shirt berharga 1000 – 2000 yen. untuk lebih bajet lagi, belilah souvenir di kedai 100 yen seperti Daiso di Harajuku.

.

perbelanjaan anda setakat ini adalah 7400 yen (RM230). Masih ada baki 2600 yen untuk anda buat apa yang anda suka… anda boleh cuba :

– Karaoke dari malam sampai pagi (free flow drink) di Utahiroba (2000 yen)

– acah2 main besbol di batting center di Ikebukuro (1000 yen)

– pergi berseronok bersama Goku, Luffy, Naruto dan hero-hero manga kegemaran anda di J-World Ikebukuro (700 yen)

– bergurau senda dengan kucing comel di Cat Cafe (600 yen)

– tonton wayang anime tanpa sari kata atau Avengers alih bahasa Jepun (2000 yen)

– beli baju Tokyo Story di Harajuku (2900 yen)

#sushitravel
#Japan
#Tokyo

Hinamatsuri – Perayaan Kanak-Kanak Perempuan di Jepun

Hinamatsuri merupakan salah satu perayaan yang unik disambut oleh penduduk Jepun. Perayaan ini adalah khas untuk kanak-kanak perempuan, dan disambut pada 3 Mac setiap tahun.

Pada hari Hinamatsuri, ibu bapa akan menghadiahkan patung-patung Maharaja dan Maharani serta dayang-dayang istana yang disusun bertingkat-tingkat mengikut hierarki. Ini adalah budaya yang dikatakan dapat membawa nasib yang baik kepada anak perempuan mereka. Pada hari ini, kanak-kanak perempuan akan berkumpul bersama kawan-kawan untuk mengadakan parti, memakai kimono dan bermain bersama-sama.

#sushitravel
#japan
#culture