Jepun memang merupakan negara yang sangat banyak tempat menarik. Sebut saja Sakura, semua orang tahu mesti di Jepun. Selain daripada keindahan alam semula jadi, Jepun juga terkenal dengan kecanggihan teknologi kan budaya Otaku seperti Anime, Manga, dan sebagainya.

Sekiranya anda ke Jepun, pasti anda menyediakan itinerari anda sendiri dan menyenaraikan tempat-tempat yang ingin anda lawati. Tetapi tahukah anda, ada beberapa tempat yang tidak patut anda lawati sekiranya ke Jepun. Tempat-tempat ini tidak patut anda lawati atas beberapa sebab yang munasabah (Terutamanya sekiranya anda beragama Islam)

1. Kabukicho, Shinjuku

Kabukicho-05SONY DSC

Kabukicho merupakan kawasan yang terletak di Shinjuku 3rd District (3-chome). Pada waktu siang, kawasan ini nampak biasa-biasa sahaja. Tetapi pada waktu malam, anda akan nampak ramai lelaki-lelaki yang mukanya tebal dengan make-up keluar di jalanan mencari pelanggan. Mereka ini adalah gigolo / Male Hostess yang menarik pelanggan perempuan untuk minum-minum di kelab mereka. Dengan bermodalkan wajah, mereka akan menggoda anda untuk ‘lepak’ bersama mereka di kelab mereka. Pelancong yang tidak tahu dan ingin ‘cuba-cuba’ sering menjadi mangsa dan akhirnya ditipu ribuan ringgit hanya dengan meminum beberapa gelas Coca Cola di kelab mereka.

Di kawasan ini juga ramai Yakuza yang menjaga kawasan di waktu malam. Banyak juga kes pergaduhan antara mafia Cina dan Yakuza dan sering berlaku tembak menembak di sini.

2. Roppongi
31P1120205

o

Roponggi, ataupun sering digelar sebagai ‘Giroppong’ oleh geng-geng kaki parti di Jepun merupakan sebuah kawasan elit di Tokyo. Di sini terletaknya banyak kelab-kelab malam dan sangat happening di hujung minggu. Anak-anak muda malah orang-orang tua yang kaki clubbing akan menjadikan Roppongi sebagai tempat tumpuan untuk bersuka ria. Di sini juga ramai ‘awang hitam’ yang bekerja sebagai bouncer di kelab-kelab malam dan mencari pelanggan. Selalu juga berlaku kes pergaduhan di kawasan ini kebanyakannya oleh orang-orang mabuk. Pada malam Halloween pula parti liar berkostum akan diadakan di seluruh jalan raya di Roppongi.

Sekiranya anda ingin melawat Roppongi, pergilah pada waktu siang dan had kan tempat-tempat lawatan anda. kawasan Roppongi Hills dan TV Asahi adalah selamat. Sekiranya anda ingin ke Hard Rock Cafe Roppongi, pergilah pada tengahari atau pagi kerana ianya terletak di kawasan yang banyak Club. Nama pun Hard Rock kan..

3. Akabane
tokyo-akabane

Akabane ini bukanlah kawasan yang popular dilawati kerana tiada apa yang menarik di sini. Tetapi di sini terletaknya Ichibangai, tempat di mana ramai pemabuk berkeliaran walaupun di waktu siang. Jadi tak payahlah pergi kalau taknak kena kacau dengan orang mabuk.

keadaan di Akabane :

4. West Ikebukuro 

4433102733_71a3702da1_oDSC03815-560x372hqdefault

Kepada yang merancang untuk tinggal di Sakura Hotel, sebuah Hotel bajet yang terkenal pasti akan melalui kawasan Red Light District di Ikebukuro. Ini kerana hotel tersebut terletak betul-betul di kawasan tersebut.  Di sini terdapat banyak pusat pelacuran, kelab malam, bar dan pelbagai tempat hiburan untuk lelaki. Kepada yang pergi dengan keluarga, awasi suami anda…

Ikebukuro north iatu kawasan Sunshine City adalah selamat untuk dikunjungi. Di sana terdapat shopping mall yang terkenal iaitu Sunshine, aquarium, J-World, Tokyo Hands dan juga Otome Road.

5. Tobitashinchi, Osaka

15164316359_dbd007b82b_bDSC_2915DSC_3024

Ini juga merupakan salah satu Red Light District iaitu pusat pelacuran yang terkenal di Osaka. Kawasan ini agak tersorok dan jauh dari stesen keretapi, jadi mungkin anda susah untuk ‘tersesat’ sehingga ke sini. Ianya terletak berhampiran Shin-Sekai dan Tsutenkaku, jadi berhati-hatilah sekiranya anda berjalan-jalan di situ bersama keluarga. Jangan sampai melencong ke sini sudahlah…

gambar sumber : google

adminILLYA

P.s : Dekat Malaysia baik, sopan, lemah lembut, tapi bila pergi oversea terus bertukar naik setan…pergi clubbing lah,pergi pusat geli-geli lah…dah ramai admin jumpa orang macam ni. hmmmm

#sushitravel
#japan
#traveltips

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s