kamen_rider__climax_fighters_desktop_wallpaper_by_transdorker-dboo63u.png

Henshin ! Bertukar ! 

Kamen Rider / Masked Rider atau dikenali sebagai Suria Baja Hitam pada zaman 90-an merupakan superhero yang berasal dari Jepun dan mempunyai sejarah hampir 50 tahun. Hero ciptaan Ishinomori Shotaro ini bertemakan superhero bermotifkan serangga/haiwan dan menunggang motorsikal sebagai ‘trademark’ (walaupun Ex-Aid naik basikal dan Drive naik kereta tapi tak kisahlah..) menjadi kegemaran kanak-kanak di Jepun sejak dahulu kala lagi. Setiap tahun, siri Kamen Rider yang terbaru akan disiarkan pada setiap hari ahad jam 8.30 pagi di TV Asahi di Tokyo.

サムネ266-600x480.gif

Disebabkan siri ini telah bersiar sekian lama, tidak hairan lah terdapat peminat Kamen Rider di kalangan dewasa. Malahan, peminat dewasa Kamen Rider adalah jauh lebih banyak dari kanak-kanak! Dengan kemajuan internet, kini peminat Kamen Rider di seluruh dunia dapat menyaksikan siri tersebut melalui website streaming dan sebagainya.

Di Tokyo terdapat sebuah restoran bertemakan Kamen Rider!

Kamen Rider The Diner

img_63345_5

Kamen Rider The Diner merupakan sebuah cafe yang menjadikan Kamen Rider sebagai tema utamanya.  Admin sempat ke sini pada tahun 2016, malangnya gambar-gambar dari handphone admin dah hilang jadi admin pinjam gambar kat google aje lah…

Terletaknya di Ikebukuro, ruang dalaman cafe ini dihias bagaikan markas kumpulan ‘Shocker’ iaitu organisasi jahat musuh Kamen Rider No. 1. Terdapat juga kerusi takhta di mana Great Leader Shocker duduk di dalam siri Kamen Rider tersebut. Anda boleh duduk dan bergambar di kerusi itu !

s_00bv

Cafe ini menyajikan hidangan-hidangan khas berkonsepkan Kamen Rider dari sepanjang zaman. Terdapat Latte Kamen Rider No.1, minuman Kamen Rider Amazon, Soda Kamen Rider Build, Nasi goreng Kamen Rider Den-O dan macam-macam lagi. Kebanyakan makanan kat sini tak halal, jadi kepada yang beragama Islam minum kopi je pun takpe.

134998357_624Dbh5H6aV4AAX3o7IMG_3227-1da1eIMG_3238

Disini juga ada mempamerkan motorsikal yang benar-benar digunakan dalam siri Kamen Rider ! Motorsikal yang dipamerkan sering ditukar setiap tahun. Sudah tentu, sekiranya anda seorang pelanggan di Cafe ini anda bebas mengambil gambar.

640x640_rect_10365913

dfb9acef5cimg_0slooProImg_20130806142253

Disamping itu terdapat juga permainan, figura, dan pelbagai produk Kamen Rider untuk anda beli sebagai cenderahati di sini. Anda juga boleh dapatkan produk Kamen Rider limited edition yang hanya boleh didapati di sini sahaja! seperti T-Shirt, figure keychain dan sebagainya. Ada juga dipamerkan tanda tangan para pelakon siri Kamen Rider yang pernah melawat ke restoran ini.

Tugu saiz sebenar Kamen Rider No. 1 (Ichigo) pun ada

kamen-rider-the-diner (1)kamen-rider-the-diner

meleleh jugak air liur tengok pameran DX dan CSM ni
maxresdefaultP014481767_480P023231914_480

Bagi peminat Kamen Rider, jangan lepaskan peluang untuk melawat Kamen Rider The Diner di Ikebukuro, Tokyo sekiranya anda ke Jepun. Sekiranya anda berminat untuk ke Kamen Rider The Diner bersama Sushi Travel,  sertai pakej khas untuk peminat Kamen Rider : Kamen Rider Trip RX 2019

untuk maklumat lanjut bolehlah lawati website rasmi cafe ini : https://www.paselaresorts.com/collaboration/rider/index.html

adminILLYA

P.S : Siapa yang kata Genius Form Build tak smart, akan dapat Rider Kick dari admin…Genius Form Build lebih smart dari keseluruhan form Ex-Aid dan segala rider yang muncul dalam Kamen Rider Black Jack…eh silap Ex Aid.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s