Tempat Makan Halal di Taiwan

keelungmiaokou.jpg

Taiwan merupakan sebuah negara yang kaya dengan budaya dan indah dengan alam semulajadi. Ianya merupakan salah satu destinasi perlancongan yang paling pesat di Asia. Namun begitu, ramai rakyat Malaysia masih takut hendak ke Taiwan kerana halangan yang paling besar, iaitu makanan Halal.

Akan tetapi sepertimana negara-negara besar yang lain, sudah pasti di Taiwan juga ada komuniti Muslim. Dimana ada komuniti muslim, pastilah ada makanan Halal. Di sini kami kongsikan 10 tempat makanan Halal di Taiwan yang boleh anda cuba sekiranya ke sana.

1. Halal Chinese Beef Noodle
beefnoodle

Beef noodle (牛肉面)merupakan salah satu makanan tradisional di Taiwan yang anda wajib cuba. Akan tetapi sukar untuk mendapatkan Beef noodle yang Halal. Sekiranya anda ingin mencuba beef noodle yang Halal, bolehlah singgah ke restoran ini yang terletak di Taipei. Signboard kedai ini dalam bahasa Cina, mungkin susah sedikit nak cari tapi pasti boleh jumpa dengan bantuan pakcik Google Map.

taiwanese-beef-noodle-soup-50294784

Alamat  : No.1 Lane 137, Alley 7 Yanji Street, Da’an DistrictTaipei, Taiwan

2.Yong He Dou Jiang Da Wang (永和豆浆大王)

yong-he-dou-jiang

Kedai ini menghidangkan sajian yang berasaskan susu soya. Hidangannya seperti soya panas dan youtiao (seperti cakoi di Malaysia) adalah Halal dimakan.Alamat:  No. 38, Sec 1, Xin Sheng North Road, Taipei City, Taipei

 

3. Kunming Islamic Restaurant 

dsc06155-largejpg

Restoran ini pula menghidangkan masakan India-Muslim. Biasalah di mana-mana negara pun mesti ada restoran India yang Halal. Sekiranya anda tak boleh tahan dah nak makan kari dan nasi, boleh lah datang ke restoran ini.

Alamat : No. 26號, Lane 81, Fuxing North Road, Songshan District, Taipei City, Taiwan 105

 

4. Really Good Seafood (真的好海鮮餐廳)

rgs1

Fuh ! Nama restoran dia pun dah penuh keyakinan. Really Good Seafood menawarkan 9 Course hidangan dari appetizer ke pencuci mulut yang memang sangat sedap. Mereka menawarkan  Muslim Friendly Set Meal bagi yang beragama Islam. Walaupun restoran ini sedikit mahal tetapi memang sangat berbaloi untuk cuba sekali seumur hidup.

Alamat : No. 222, Section 1, Fuxing South Road, Da’an District, Taipei City, Taiwan 10666

 

5. Dingxian 101 

2014082608334991868456.png

Bagi penggemar Gourmet Food dan tidak kisah untuk berbelanja lebih, bolehlah singgah ke Dingxian 101, sebuah restoran bertaraf diraja (royal class) dan menikmati sajian 6 course Muslim menu. Sudah pasti setiap hidangan adalah bertaraf lebih dari 5 bintang dan disajikan dengan penuh indah. Jika anda seorang jutawan, jangan lepaskan peluang untuk bersantap di sini.

Alamat : 110, Taiwan, Taipei City, Xinyi District, Section 5, Xinyi Road, 7號台北101

 

6. Hui Guan

4-Hui-Guan.jpg

Hui Guan menyajikan pelbagai hidangan tradisional Taiwan yang Halal dan terkenal dengan ‘Homemade recipe’ mereka. Walaupun lokasinya agak tersorok tetapi anda pasti tidak akan kecewa dengan masakan di sini. Restoran ini dimiliki oleh seorang Taiwan beragama Islam.

Alamat : No.9, Alley 51, Lane 12, Section 3, Bade Road, Songshan District, Taipei City, Taiwan.

 

7. Chang Beef Noodle Soup chang1.jpg

Restoran ini terletak di kawasan Yanping South. Beef noodle di sini padat dengan ketulan daging lembu yang besar dan banyak, dihidangkan dengan sayuran serta sup daging yang direneh perlahan untuk memaksimakan kelazatan dalam setiap hidangan.

Alamat : No. 21, Yanping South Road. Zhongzheng District, Taipei City, Taiwan.

Selain dari lokasi-lokasi di atas, anda juga boleh cuba tempat-tempat berikut :

Mayur Indian kitchen

Yunus Halal Restaurant 

Khana khazana Indian kitchen

TAJ Indian Restaurant

Sekiranya anda tahu tempat makan yang Halal di Taiwan, kongsikan bersama kami di ruangan komen/ facebook supaya bermanfaat untuk semua !

Nantikan Pakej ALL-IN ke Taiwan bersama Sushi Travel ! Pakej Open Group akan dibuka tidak lama lagi !

adminILLYA

Ps : Meleleh air liur tengok gambar lobster kat Really Good Seafood tu

sumber : have halal will travel, trip advisor, klook blog

Tempat Shopping G-Shock dan Baby-G di Jepun

13921033_10206198407590988_5093654467664450899_n
G-Shock adalah jenama jam tangan keluaran Casio yang sememangnya terkenal di kalangan rakyat Malaysia. Rekabentuk yang moden, ‘cool’ dan binaan yang tahan lasak serta pelbagai warna dan design pilihan menjadikan G-Shock satu kegilaan di kalangan peminatnya yang tersendiri.

Di Malaysia,  kita boleh dapati jam G-Shock di kebanyakan Shopping Mall besar di seluruh negara dengan harga dari RM300 ke atas. Akan tetapi sekiranya anda ke Jepun, jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan jam G-Shock dengan harga yang lebih murah dan design yang lebih ekslusif dan baru !

Sebab anda perlu beli G-Shock di Jepun  : 

1. Harganya 20% – 30% lebih murah dari pasaran Malaysia 
2. Design lebih baru dan lebih banyak pilihan 
3. Confirm original dan bebas dari produk G-Shock tiruan
4. Tax Free bagi pelancong

Ini adalah senarai tempat-tempat untuk anda dapatkan G-Shock kegemaran anda di Jepun!

1. Don Quixote (Kedai Penguin) Department Store
14369789669_4aae9a758d_o-696x391

kedai ini merupakan kegemaran kami. Kami panggil kedai ini ‘Kedai Penguin’ sebab maskot kedainya seekor penguin berwarna biru.  selain G-Shock, kedai ini menjual segala macam produk yang menarik. Di sini anda boleh dapatkan barangan kosmetik, souvenir, snek, pakaian dan sebagainya. kalau dekat Malaysia kedai ni macam Mydin lah.

14045758_10206198407070975_5058783292776360762_n

harga G-Shock di kedai ini boleh tahan juga murah, dan kadang-kadang anda boleh dapatkan design yang lama dan rare dengan harga yang berbaloi. sudah semestinya kedai ini Tax Free bagi pelancong. Kedai Penguin ini terdapat di kebanyakan bandar-bandar besar seperti Shinjuku, Shibuya,Akihabara, Ueno, Ginza di Tokyo, serta Shinsaibashi dan Namba di Osaka, dan jugak Tanuki-Koji di Sapporo, Hokkaido.

2. Bic Camera
guide-Bic-Camera-Shinjuku-East-Store

Kedai Bic Camera juga merupakan antara pasaraya barangan elektronik yang terbesar di Jepun. di sini terdapat jam tangan G-Shock dan Baby-G design yang terbaru dengan harga yang sangat murah. Ini kerana di Bic Camera, anda boleh mendapat Tax Free dan diskaun tambahan sebanyak 7% sekiranya anda membuat bayaran dengan kad kredit/ debit VISA. Bic Camera juga terdapat di bandar-bandar utama seperti Akihabara, Ueno, Ginza, Shinjuku, Shibuya di Tokyo dan di Shinsaibashi di Osaka.

13920826_10206198407150977_496454704119734214_n

3. Yodobashi Camera

yodobashi-1024x682.jpg

Yodobashi Camera merupakan kedai elektronik yang paling besar di Jepun. Di Tokyo ianya terletak di Akihabara dan Ueno manakala di Osaka pula ianya terletak di Umeda. Ada satu tingkat khas bagi jam tangan di Yodobashi Camera yang menawarkan pelbagai model G-Shock, Baby-G, Casio, Seiko, Citizen dan macam-macam lagi. pasti anda akan rambang mata apabila ke sini. Sudah tentu, kedai ini juga menawarkan Tax Free bagi pelancong dan diskaun tambahan apabila anda menggunakan kad VISA.

4. Ameyoko Street, Ueno

aflo_YTXE000076

Ameyoko Street, Ueno merupakan salah satu tempat shopping yang paling menarik di Tokyo. Orang kata tempat ni macam dekat Petaling Street.  Di sini ada pasar ikan dan sayur, restoran, dan juga kedai-kedai pakaian dan cenderamata. Ada juga beberapa kedai G-Shock di sini untuk pengetahuan anda.  Walaupun begitu, kedai-kedai di sini tidak menawarkan Tax Free tetapi ada juga koleksi yang ‘rare’ dan sukar didapati di tempat lain. Apa salahnya untuk check it out?

13925160_10206198405430934_6015258730270875323_n13921033_10206198407590988_5093654467664450899_n

Okay setakat ini sahaja admin kongsikan setakat ini. Kami rasa 4 lokasi ini pun dah tersangat banyak pilihannya.  Korang cubalah explore dulu, kalau ada tempat-tempat lain yang best jangan kedekut, share kan lah pada kitorang semua.

Jom ke Jepun bersama Sushi Travel ! Kami boleh bawa anda shopping G-Shock di tempat-tempat paling best di seluruh Jepun. Untuk maklumat lanjut jemput lihat pakej-pakej ALL-IN yang kami tawarkan di sini : Pakej Jepun Sushi Travel 

Pakej Sakura Tokyo 2019 : Tokyo Sakura 2019

Pakej Sakura Osaka 2019 : Osaka Sakura 2019

adminILLYA

Preloved Louis Vuitton Hunting di Tokyo

Seperti yang kita semua tahu, jenama Louis Vuitton (LV) ni memang mahal. Orang ada-ada seperti R****h M****r je mampu pakai beg LV original ni. Tapi, tak semestinya kena menabung sejak kecik baru mampu nak beli ! Mungkin orang itu beli beg LV preloved ketika melancong di Jepun !

Betul ke murah beg branded kat Jepun?

Nak kata murah macam beli kat pasar malam tu tak lah. Sebab di Jepun, mereka sangat mementingkan kualiti dan keaslian produk-produk yang dijual. Tak seperti di China atau di Korea, beg-beg tiruan atau gred AAA dilarang jual sama sekali ! Jadi, kita yakin bahawa barangan yang dijual adalah 100% Original. Kebanyakan handbag berjenama dijual dalam range harga dari 5000 Yen (RM185) sehinga ke berjuta-juta yen, mengikut gred, kualiti dan keadaan barang tersebut.  Admin merupakan seorang personal shopper (untuk mak admin je lah), ini merupakan range harga handbag preloved yang telah saya survey.

Range Harga Handbag Preloved mengikut jenama : 

1. Louis Vuitton (LV) : 19,000 Yen ke atas (RM684.00) <— Quite murah kan. paling mahal admin jumpa yang LV collab Supreme, dalam 2 juta yen (RM78 ribu ++)

2. Chanel : 25,000 Yen ke atas (RM900.00)

3. Coach : 4000 Yen ke atas (RM144.00) <— Jenama Coach sangat murah kat Jepun. admin biasa tengok budak2 sekolah menengah kat sana pun pakai beg Coach

4. Prada : 30,000 Yen ke atas (RM1080.00)

5. Michael Kors : 20,000 Yen ke atas (RM720.00) <—- Kalau jenama MK, saya sarankan beli kat Gotemba Premium Outlets atau Rinku Town Premium Outlets di Osaka. Boleh dapat Lebih murah dan design yang lebih baru.

6. Hermes : 6000 Yen ke atas (RM216.00) <—- Beg cam Kak Mah pun ada ! Jangan tak caya, ada beg Hermes yang berharga RM200 lebih je.

Pawn-Shop-Startup-Sou-Inc

Untuk memastikan pelanggan berpuas hati dengan kualiti barang yang dibeli, biasanya jurujual akan minta kita check sama-sama setiap sudut beg yang nak dibeli secara teliti macam dalam gambar ni. Setiap calar, koyak, kotor yang ada pada beg itu akan ditunjukkan satu persatu supaya pelanggan tidak complaint setelah bayar nanti.

Ini lokasi-lokasi kedai preloved di Tokyo yang pernah admin pergi : 

1. Ueno Ameyoko Street 
Di sini memang heaven kalau nak shopping handbag preloved. Sangat banyak kedai dan sangat banyak jenama untuk dipilih. Anda boleh cari kedai-kedai bernama Brand Off dan Daikokuya.

brand-off-tokyo-store-in-hong-kong

2. Ikebukuro 
Di Ikebukuro pun banyak kedai preloved dan bundle. Nama kedai seperti Daikokuya dan Brand First.

komehyo14

3. Shinjuku 
Di Shinjuku pula ada kedai bernama Komehyo. Kedai ini ada 7 tingkat yang penuh dengan barang-barang berjenama seperti baju, jam tangan, beg, dan macam-macam lagi untuk anda shopping dan cuci mata.

4. Ginza
Kedai Roko Shira di Ginza pula menjual pelbagai pakaian. Tapi pilihan di kedai ini kurang banyak berbanding kedai lain

Ok itu sahaja setakat ni . Kalau pergi Tokyo nanti jangan lupa pujuk suami anda untuk belanja beg-beg yang cun2.  Kalau korang share post ni banyak-banyak nanti admin share kan pulak kedai-kedai Preloved di Osaka, Chiba dan lain-lain negeri pulak. Ciao ~

————————————————————————————————————————–

Jom ikut kami ke Tokyo untuk Shopping Pre-loved louis vuitton dan lain-lain beg berjenama ! Kami akan bawa anda ke tempat-tempat paling menarik dengan pakej paling terbaik !

Pakej Tokyo Sakura 2019 : Tokyo Sakura 2019

Pakej Osaka Sakura 2019 : Osaka Sakura 2019

adminILLYA

#SushiTravel
#traveltips
#Japan
#Tokyo

JR Pass – Berbaloi atau tidak ?

jrpass2016

Apabila plan nak melancong ke Jepun, selalu muncul perkataan ‘JR-Pass’. “Dengar cerita, nak pergi Jepun kena beli JR Pass, betul ke ?” “Orang kata senang kalau ada JR Pass, tak payah susah-suah beli tiket nak naik tren!”

semua ini kurang tepat. Tak salah, tapi kurang betul.

Pertama sekali biar saya terangkan apa itu JR Pass. JR Pass adalah Pas istimewa yang membolehkan anda menaiki mana-mana kenderaan awam dibawah syarikat Japan Rail (JR) seperti tren, bas, Shinkansen (bullet train) dan lain-lain. Pas ini hanya dijual kepada pelancong sahaja, dan perlu dibeli di syarikat Travel Agency yang berdaftar dengan syarikat JR.  Rangkaian tren dan bas dibawah syarikat JR memang luas, meliputi seluruh Jepun. Jadi dengan memiliki JR pass anda boleh menaiki semua kenderaan ini untuk kemana sahaja anda suka pada bila-bila masa tanpa had ! Wow !

Bunyi macam best kan ?Tetapi…

Berbaloi ke beli JR Pass ?

Sebelum anda beli JR Pass, ada beberapa perkara yang anda kena tahu.

1. Ada banyak lagi laluan keretapi lain di Jepun selain JR

Ya betul. selain JR, di Jepun terdapat berpuluh lagi laluan keretapi yang berlainan. Contohnya di Tokyo kita ada Tokyo Metro iaitu Subway, Keio Line, Karasuma Line, Keikyu Line, Toei Line, Nippori-Toneri Liner dan lain-lain. Cuba tengok peta di bawah ni:

_image1_1__8j-lA1396407638221.gif

Ini hanyalah peta TOKYO METRO. Laluan Tren Tokyo Metro merangkumi sangat banyak tempat menarik yang boleh anda lawati, dan sesetengah tempat ini tidak boleh dilawati dengan JR Line ! Ya, JR PASS TIDAK BOLEH DIGUNAKAN UNTUK TOKYO METRO.

Kalau di Osaka pula, lebih banyak Laluan Tren yang bukan dibawah Syarikat JR, dan JR PASS tidak boleh digunakan sama sekali.

2.  Harga JR Pass agak mahal

Ada sekurang-kurangya 2 syarikat yang menjual JR Pass di Malaysia, iaitu JTB dan HIS. Harga JR Pass untuk kegunaan 7 hari adalah lebih kurang RM1062.00 (dewasa),  untuk 14 hari adalah RM1691.00 (dewasa), manakala 21 hari adalah RM2164.00.  Kesemuanya berharga lebih RM1000.00.

Sekiranya anda merancang untuk ke satu destinasi sahaja seperti Tokyo atau Osaka sahaja, percayalah cakap saya, tidak berbaloi untuk membeli JR Pass. Ini kerana dengan membeli normal tiket setiap kali anda ingin menaiki tren adalah lebih jimat.  Saya anggarkan, sekiranya anda membeli tiket normal, jumlah perbelanjaan transport anda selama 7 hari di Tokyo atau Osaka cumalah dalam sekitar RM400 !! Ini sudah termasuk perjalanan pergi dan balik ke airport. (saya bercakap dari segi pengalaman)

PRO TIP : Gunakan Tokyo Metro 1-Day Pass – harganya cuma 700 Yen untuk kegunaan sehari !

japanese-woman

JR Pass Berbaloi jika :
1. Anda ingin Travel seluruh Jepun dalam masa 14 Hari dengan menggunakan Bullet Train
Sekiranya anda backpackers/traveller tegar, berbaloi untuk anda membeli JR Pass kerana anda boleh naik Bullet Train setiap hari kemana-mana sahaja anda mahu. JR Pass 7 Hari sangat tidak berbaloi pada pandangan saya. Ini kerana agak memenatkan untuk travel seluruh Jepun dalam masa 7 hari. Boleh tu boleh, contohnya hari pertama di Tokyo, hari kedua terus ke Osaka, hari ketiga di Kyoto, hari keempat ke Nagoya, hari kelima ke Hiroshima. Nanti tak sempat enjoy pula di setiap tempat kerana rushing.  Lebih baik anda ambil cuti lama sedikit, sekurang-kurangnya 9 hari untuk enjoy travel seluruh Jepun dengan JR Pass.

2. Anda Kaya 
Sekiranya anda kaya, anda boleh beli apa sahaja anda inginkan tanpa ada sekatan dari sesiapa pun.

3. Anda mendapat JR Pass percuma 
Mungkin anda menang pertandingan/ cabutan bertuah / sport toto dan dapat JR Pass percuma, jadi memang berbaloi lah.

Ok itu saja saya nak kongsikan berkenaan JR Pass. Jadi sebelum anda beli JR Pass, consider lah apa yang saya tuliskan di sini. Semoga bermanfaat untuk semua . Ciao ~

adminILLYA

-admin Illya

#SushiTravel
#tipsmelancong

Tips ‘Survive’ di Tokyo dengan hanya RM370

Jika anda suka melancong di usia muda,mesti ‘budget’ merupakan kekangan utama anda. Tokyo sebuah bandar yang mempunyai kos sara hidup antara yang tertinggi di dunia, jadi ramai yang beranggapan mustahil untuk berjimat ketika melancong di sana.

Sebenarnya tidak mustahil. mari kami share kan beberapa tips untuk survive selama seminggu di Tokyo dengan hanya RM370 ringgit (10 ribu yen) sahaja. Ok, katakan anda sudah ada tiket penerbangan, dan hostel bajet juga sudah ditempah. tiket tren airport transfer dengan Narita Express juga sudah dibeli. yang tinggal cuma nak have fun dengan bajet yang ada.

.

1. Onigiri (Rice Ball) di convenience store (150 yen x 4 x 2 hari)

terdapat lebih 30,000 convenience store seperti 7-11, Lawson, Family Mart di seluruh Jepun. kedai-kedai serbaneka ini menawarkan pilihan Onigiri atau nasi kepal yang berharga 100yen- 150yen (RM 3- 4), ringkas dan mudah dimakan dimana sahaja. Tapi berhati-hati, pastikan anda bertanya dulu apa inti rice ball tersebut. dapatkan perisa plum, udang, salmon dan sebagainya maka anda selamat (bagi yang beragama Islam)

.

2. Tokyo Metro 1-Day Pass (600 yen x 3 hari)

pass ini berharga 600 yen (RM18) dan membolehkan anda menaiki semua tren dibawah syarikat Tokyo Metro dalam tempoh satu hari. rancang perjalanan anda ! pastikan anda tidak menaiki JR Line atau Toei Line sekiranya anda memiliki 1-Day pass tersebut kerana pass tersebut tidak sah dan anda perlu membeli tiket lain. Tokyo Metro meliputi Marunouchi Line, Ginza Line, Hibiya Line, Namboku Line, Yurakucho Line, Fukutoshin Line dan lain-lain, menghubungi tempat-tempat menarik seluruh Tokyo.

.

3. Hanamaru Udon (600 yen x 2 x 2 hari)

sekiranya muak menghadap onigiri, bolehlah cuba ke Hanamaru Udon. kedai udon franchise ini terdapat di semua bandar-bandar utama seperti Shibuya, Harajuku dan Akihabara. hidangan udon yang panas beserta pilihan tempura sayuran dan udang pasti mengembalikan tenaga setelah seharian berjalan. menu bahasa Inggeris disediakan. anda juga boleh mencuba Ramen Halal di Narita-Ya, Asakusa dengan harga 700 yen.

.

4. Souvenir (2000 yen)

tidak sah lah kalau pergi melancong kalau tak beli cenderahati untuk yang tersayang di tanah air (ataupun bagi diri sendiri buat yang forever alone). Di Asakusa, Nakamise Shopping Street menawarkan pelbagai cenderahati bertemakan Jepun. keychain berharga dalam lingkungan 300 – 500 yen dan T-shirt berharga 1000 – 2000 yen. untuk lebih bajet lagi, belilah souvenir di kedai 100 yen seperti Daiso di Harajuku.

.

perbelanjaan anda setakat ini adalah 7400 yen (RM230). Masih ada baki 2600 yen untuk anda buat apa yang anda suka… anda boleh cuba :

– Karaoke dari malam sampai pagi (free flow drink) di Utahiroba (2000 yen)

– acah2 main besbol di batting center di Ikebukuro (1000 yen)

– pergi berseronok bersama Goku, Luffy, Naruto dan hero-hero manga kegemaran anda di J-World Ikebukuro (700 yen)

– bergurau senda dengan kucing comel di Cat Cafe (600 yen)

– tonton wayang anime tanpa sari kata atau Avengers alih bahasa Jepun (2000 yen)

– beli baju Tokyo Story di Harajuku (2900 yen)

#sushitravel
#Japan
#Tokyo

Hinamatsuri – Perayaan Kanak-Kanak Perempuan di Jepun

Hinamatsuri merupakan salah satu perayaan yang unik disambut oleh penduduk Jepun. Perayaan ini adalah khas untuk kanak-kanak perempuan, dan disambut pada 3 Mac setiap tahun.

Pada hari Hinamatsuri, ibu bapa akan menghadiahkan patung-patung Maharaja dan Maharani serta dayang-dayang istana yang disusun bertingkat-tingkat mengikut hierarki. Ini adalah budaya yang dikatakan dapat membawa nasib yang baik kepada anak perempuan mereka. Pada hari ini, kanak-kanak perempuan akan berkumpul bersama kawan-kawan untuk mengadakan parti, memakai kimono dan bermain bersama-sama.

#sushitravel
#japan
#culture

Program Pelajar Kolej Melati UiTM Shah Alam ke Osaka di Bulan Ramadhan

 

 

Program pengantarabangsaan pelajar srikandi kolej Melati UiTM Shah Alam ke Osaka, Kyoto dan Nara. Memang mencabar pengalaman berpuasa di luar negara 👏👏

waktu berpuasa di Jepun adalah lebih 4 jam dari waktu berpuasa di Malaysia. Ini kerana waktu Subuh masuk pada jam 2.30 pagi. Ini bermakna, kami perlu bersahur sebelum masuk tidur! Waktu maghrib pula masuk pada jam 7 petang. cuaca pula sudah agak panas, memang mencabar terutamanya akibat menahan dahaga.

tahniah semua yg terlibat dan terima kasih dari kami di Sushi Travel !
#sushitravel
#japan #tour #uitm