Terletak di daerah Taito, Asakusa adalah salah sebuah downtown yang menjadi tarikan utama pelancong di Tokyo. Anda juga pasti familiar dengan landmark Asakusa iaitu Kaminari gate di Sensoji Temple ini.

[Tarikan]

1. Nakamise Shopping Street

Perkarangan Sensoji Temple menempatkan laluan sepanjang 250 meter dari Kaminarimon ke main temple. Sepanjang laluan ini terdapat banyak kedai souvenir yang menjual pelbagai cenderahati Jepun untuk anda bawa pulang.

2. Kimono rental

Di sekitar sensoji juga terdapat banyak kedai sewaan kimono untuk lelaki, wanita dan kanak2. Pelbagai warna, corak menjadi pilihan untuk digayakan sambil anda bersiar-siar di Asakusa.

3. Jinrikisha / Rickshaw ride

Anda akan dapati di sekitar Sensoji terdapat ramai penarik beca yang boleh membawa anda bersiar-siar di sekitar Asakusa . Kebanyakan mereka boleh berbahasa Inggeris dan mereka akan menceritakan tentanng sejarah dan kisah-kisah menarik sepanjang perjalanan.

4. Tokyo Sky Tree

Hanya 5 minit dengan Tobu Sky Tree line dari stesen Asakusa, anda boleh ke Tokyo Sky Tree untuk melawat menara telekomunikasi yang tertinggi di Jepun .

5. Hanayashiki Theme Park

Merupakan antara taman tema yang paling tua di Jepun . Terdapat roller coaster, haunted house,ninja park , house of surprise dan pelbagai lagi.

[Musim]

Asakusa sesuai dilawati pada setiap musim. Akan tetapi pada musim bunga, banyak pohon Sakura akan kembang di sekitar Sensoji lalu menarik ramai pelancong dari seluruh dunia untuk ke sini .

[Akses]

Anda boleh ke Asakusa dengan Tokyo Metro Ginza Line atau Toei Asakusa Line dan turun di Asakusa station.

[Harga]

Tiada tiket masuk diperlukan untuk ke Sensoji atau Nakamise. Harga kimono rental bermula dari 2000 yen, manakala rickshaw ride dari 3000 yen . Tiket masuk Hanayashiki theme park pula dari 1000 yen untuk seorang dewasa.

[Tour]

Sekiranya anda berminat melawat Asakusa bersama kami, anda boleh sertai Pakej Tokyo Mt Fuji 5H4M bersama Sushi Travel Sdn Bhd. Harga pakej bermula dari RM4700 per pax termasuk tiket penerbangan.

layari triphalaljepun.com untuk maklumat lanjut atau Whatsapp ke +60 17-589 7919

*credit google images

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s