Travel secara backpacking di Tokyo bukannya mudah. Terutamanya jika anda langsung tak reti berbahasa Jepun dan tak ada member yang belajar/kerja kat sana. Dengan laluan train yang terlalu banyak, memang senang untuk anda sesat. cerita yang biasa kami dengar, nak ke destinasi tapi ter-melencong ke Kawasaki…Yokohama…Nagano dan sebagainya sebab silap naik tren.

img_9302-001.jpg

Jadi, untuk mengelakkan kes-kes sesat seperti ini dari berlaku, di sini kami kongsikan 10 laluan train yang perlu anda ketahui sekiranya anda melancong ke Jepun. Kalau anda just follow tips yang kami kongsikan ini, nescaya tidak akan sesat dan percutian anda akan lebih smooth dan selesa. (dengan izin Tuhan)
.

1. JR Yamanote Line (hint : warna hijau cair) 

yamanoteline20182.jpg
Yamanote Line merupakan laluan tren yang menyambungkan bandar-bandar utama di Tokyo seperti Shibuya,Harajuku,Ueno,Akihabara. Tren ini laluannya adalah dalam bentuk ‘loop’, sekiranya anda terlepas stesen, jangan risau duduk je dalam tu kerana tren ini akan pusing semula satu round.

Tempat2 menarik : Shibuya, Harajuku, Shinjuku, Ueno, Akihabara
.
.
2.Ginza Line (hint : warna kuning)

maxresdefault (1).jpg

Laluan metro subway (bawah tanah) ini pula merupakan salah satu tren yang paling lama di Tokyo. Ianya menyambungkan Asakusa ke Shibuya.

Tempat2 menarik : Asakusa, Shibuya,Ginza (syurga membeli belah orang ada-ada)
.
.
3.Hibiya Line (hint : warna kelabu)

japanese-train-tokyo-metro-hibiya-line-clasical-music-trial

train Hibiya line mempunyai feel yang agak retro. Ianya menyambungkan Tsukiji Fish Market, pasar ikan terbesar di dunia, Tokyo Tower, landmark Tokyo yang paling terkenal, serta Roppongi, di mana terletaknya Stesen TV Asahi dan Roppongi Hills. Nak jumpa Doraemon dan Shin Chan bolehlah singgah di sini.

Tempat2 menarik : Tokyo Tower,Roppongi,Tsukiji Fish Market,Ueno Park
.
.
4.Tokyo Monorail (hint : bentuk macam monorail)

ShowajimaRapid.jpg
sekiranya anda tiba di Jepun dengan AirAsia pasti anda tidak asing lagi dengan Tokyo Monorail. ianya menyambungkan Haneda airport ke Hamamatsucho Station (JR Yamanote Line) bagi transit dari airport ke guesthouse/hotel anda di bandar Tokyo.

Tempat2 menarik : Takde sangat.
.
.
5.Asakusa Line (hint : warna pink)

12-Toei-Asakusa-Subway-Line2.jpg
Tren ini pula menyambungkan Asakusa ke Narita airport dengan limited express Sky Access (berjadual 30 minit sekali) dan Tokyo Sky Tree, menara tertinggi di Tokyo sekarang.

Tempat2 menarik : Tokyo Sky Tree, Asakusa Sensoji Temple
.
.
6.Chiyoda Line(hint : warna hijau turqoise)

06Chiyoda640.jpg

Line ini penting bagi yang beragama Islam. Naik Chiyoda line dan turun di Yoyogi Uehara Station, dalam 5 minit perjalanan anda akan tiba di Masjid terbesar dan tertua di Tokyo iaitu Tokyo Masjid Camii. tenangkan hati setelah penat berjalan dengan menunaikan solat, nescaya hati akan sentiasa tenang.

Tempat2 menarik : Omotesando,Meiji Jingu Shrine,Tokyo Masjid Camii.
.
.
7.JR Musashino Line (hint: warna oren)

JR_East_E233_series_EMU_031
Bagi yang ingin ke Tokyo Disneyland pula inilah line yang perlu anda naiki. transit di Tokyo station ke Musashino Line, dan turun di Maihama Station untuk ke Tokyo Disneyland. DisneySea ? pun station yang sama jugak, jangan risau.

Tempat2 menarik : Tokyo Disneyland, Makuhari Messe Convention Center, Kasai Rinkai Park.
.
.
8.Rinkai Line 

017861e4
Jika anda peminat Gundam pula, sudah pasti anda ingin ke Odaiba. Naik Rinkai Line dan turun di station Tokyo Teleport Center. Dari situ anda boleh berjalan kaki ke Diver City, dimana terletaknya statue gergasi Gundam yang menjadi idaman Otaku di seluruh dunia.

Tempat2 menarik : Diver City Gundam Statue, Venus Fort Premium Outlet, Joypolis.Odaiba Rainbow Bridge
.
.
9.Marunouchi Line 

7-Marunouchi1.jpg
Jika ingin ke Ikebukuro dan Tokyo Dome, anda boleh menaiki Marunouchi Line. Selain itu,bagi peminat muzik anda juga boleh ke Ochanomizu kerana disitu terdapat banyak kedai peralatan muzik yang best.

Tempat2 menarik : Tokyo Dome, Ochanomizu, Ikebukuro
.
.
10. Bullet Train (Shinkansen)

20161211(2)-181310
Sekiranya anda merancang trip pusing keliling Jepun, pastinya anda akan terfikir untuk menaiki Bullet Train dengan membeli JR Pass. Sekiranya tidak mahu membeli JR Pass, tak ada masalah. Anda boleh beli tiket pada hari yang sama tetapi prosesnya agak rumit.(anda perlukan 3 tiket berlainan untuk naik bullet train) Rujuk kaunter pembelian tiket atau mana-mana staff berhampiran untuk bantuan.

————————————————————–

Kami sedia membantu untuk merancang percutian di Jepun. Hubungi kami bagi pakej budget ke Tokyo, Kawaguchi-ko, Mt Fuji, Osaka dan Kyoto :

Whatsapp : +60175897919

Pakej Sakura 2019 Termurah di Pasaran :  Pakej Sakura Tokyo 2019

sakura tokyo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s