Blog

Asakusa, Tokyo

Terletak di daerah Taito, Asakusa adalah salah sebuah downtown yang menjadi tarikan utama pelancong di Tokyo. Anda juga pasti familiar dengan landmark Asakusa iaitu Kaminari gate di Sensoji Temple ini.

[Tarikan]

1. Nakamise Shopping Street

Perkarangan Sensoji Temple menempatkan laluan sepanjang 250 meter dari Kaminarimon ke main temple. Sepanjang laluan ini terdapat banyak kedai souvenir yang menjual pelbagai cenderahati Jepun untuk anda bawa pulang.

2. Kimono rental

Di sekitar sensoji juga terdapat banyak kedai sewaan kimono untuk lelaki, wanita dan kanak2. Pelbagai warna, corak menjadi pilihan untuk digayakan sambil anda bersiar-siar di Asakusa.

3. Jinrikisha / Rickshaw ride

Anda akan dapati di sekitar Sensoji terdapat ramai penarik beca yang boleh membawa anda bersiar-siar di sekitar Asakusa . Kebanyakan mereka boleh berbahasa Inggeris dan mereka akan menceritakan tentanng sejarah dan kisah-kisah menarik sepanjang perjalanan.

4. Tokyo Sky Tree

Hanya 5 minit dengan Tobu Sky Tree line dari stesen Asakusa, anda boleh ke Tokyo Sky Tree untuk melawat menara telekomunikasi yang tertinggi di Jepun .

5. Hanayashiki Theme Park

Merupakan antara taman tema yang paling tua di Jepun . Terdapat roller coaster, haunted house,ninja park , house of surprise dan pelbagai lagi.

[Musim]

Asakusa sesuai dilawati pada setiap musim. Akan tetapi pada musim bunga, banyak pohon Sakura akan kembang di sekitar Sensoji lalu menarik ramai pelancong dari seluruh dunia untuk ke sini .

[Akses]

Anda boleh ke Asakusa dengan Tokyo Metro Ginza Line atau Toei Asakusa Line dan turun di Asakusa station.

[Harga]

Tiada tiket masuk diperlukan untuk ke Sensoji atau Nakamise. Harga kimono rental bermula dari 2000 yen, manakala rickshaw ride dari 3000 yen . Tiket masuk Hanayashiki theme park pula dari 1000 yen untuk seorang dewasa.

[Tour]

Sekiranya anda berminat melawat Asakusa bersama kami, anda boleh sertai Pakej Tokyo Mt Fuji 5H4M bersama Sushi Travel Sdn Bhd. Harga pakej bermula dari RM4700 per pax termasuk tiket penerbangan.

layari triphalaljepun.com untuk maklumat lanjut atau Whatsapp ke +60 17-589 7919

*credit google images

Advertisement

Sagano Romantic Train Kyoto

Daerah Arashiyama di Kyoto merupakan kawasan perlancongan yang menjadi idaman kaki travel dari seluruh dunia . Rugilah kalau anda ke daerah Kansai dan tidak singgah ke Arashiyama untuk melihat Arashiyama Bamboo Forest yang terkenal.

Keindahan kawasan ini menarik pelancong terutamanya pada musim bunga dan musim luruh untuk menyaksikan bunga Sakura dan autumn foliage yang amat cantik.

Salah satu tarikan utama di Arashiyama adalah Sagano Romantic Train atau juga dikenali sebagai Sagano Scenic Railway / Sagano Torokko. Keretapi jenis lama ini mempunyai ‘open air seat’ di mana anda boleh menghirup udara segar pergunungan sepanjang perjalanan menyusuri sungai Hozugawa yang indah.

Sepanjang perjalanan selama 25 minit anda akan dapat lihat keindahan bunga sakura liar yang mekar di musim bunga, atau kecantikan permandangan pokok momiji (maple) di musim luruh. Di musim panas pula anda boleh melihat dedaunan hijau menyegar, dan salji sejauh mata memandang di musim sejuk.

[Bagaimana Untuk ke sana]

Sekiranya anda dari Kyoto station, anda boleh menaiki JR line ke Saga-Arashiyama station dan berjalan kaki (1 minit) untuk ke Saga Torokko Station.

[Harga]

Tiket Sagano Romantic Train berharga 620 Yen one way atau 1240 yen pergi balik . (dari Saga station ke Kameoka station). Anda boleh menempah tiket online untuk mengelakkan situasi tiket sold out.

[Tour]

Sekiranya anda berminat untuk ke Arashiyama, anda juga boleh menyertai Trip Osaka-Kyoto-Nara 6H5M bersama Sushi Travel Sdn Bhd . Pakej yang kami tawarkan adalah all-in termasuk tiket penerbangan, penginapan dan tour ke seluruh daerah Kansai termasuk Arashiyama. Tiket Sagano Romantic train juga sudah termasuk dalam pakej.

Untuk maklumat lanjut anda boleh hubungi kami di talian +60 17-589 7919 (Whatsapp) atau layari website kami : https://triphalaljepun.com/pakej-winter-tokyo-osaka-promo/

Gala Yuzawa Snow Resort

Sekiranya anda mendarat di Tokyo, dan ingin bermain salji / ski / snowboard , Gala Yuzawa Snow Resort adalah salah satu pilihan terbaik. Terletak dari daerah Niigata, Gala Yuzawa merupakan antara destinasi bermain salji yang paling dekat dengan Tokyo. Anda dapat merasa powder snow yang fresh dan lembut di sini.

Sangat mudah untuk ke sini. Anda tak perlu memandu selama berjam-jam untuk ke sini seperti ski resort yang lain. Perjalanan ke sini hanya mengambil masa 1 jam 15 minit dengan Bullet Train. Anda boleh menggunakan Tokyo Wide Pass untuk menaiki bullet train tanpa had selama 3 hari untuk lebih jimat.

[Musim]

Gala Yuzawa Snow Resort beroperasi dari pertengahan Disember ke pertengahan musim bunga (April – Mei, bergantung pada cuaca) .

[Harga]

Harga sewaan peralatan ski / snowboard : dari 3000 yen

Harga entrance fee / lift ticket : 4200 Yen dewasa 2100 yen kanak2

[Fasiliti]

Changing room, nursery/baby room, souvenir shop, restaurant, hot spring / pool , free space (boleh solat di sini) , relax room dan lain-lain.

[Restoran]

Sushi Shop, Soba/ Ramen, Tempura, Food Court (vegetarian menu available)

hubungi kami untuk tempahan trip Tokyo-Mt Fuji + Gala Yuzawa Tour sekarang : Whatsapp 0175897919

Syarat Melancong Ke Jepun 2022 / 2023

Alhamdulillah bermula 11 Oktober 2022, Jepun akan membenarkan pelancong untuk melawat tanpa Visa. Tiada lagi keperluan untuk mendapatkan sijil ERFS dan permohonan visa pelancong sekiranya anda ingin melancong ke Jepun.

Akan tetapi, sebelum anda menempah tiket penerbangan atau pakej pelancongan ke Jepun, ada beberapa syarat-syarat yang masih perlu dipatuhi sekiranya anda ingin ke Jepun.

Syarat-Syarat Baru Untuk ke Jepun

1.Visa pelancong & ERFS dimansuhkan
Seperti yang dimaklumkan oleh ministry of home affairs Japan dan kedutaan Jepun di Malaysia, sistem sijil ERFS akan dimansuhkan sepenuhnya. Tiada lagi keperluan untuk memohon sijil ERFS bermula 11 Oktober 2022. Ini bermakna anda tidak perlu lagi untuk menempah pakej dengan travel agency di Jepun. Sistem Unguided Tour juga tidak digunakan lagi. Anda bebas untuk masuk ke Jepun bagi tujuan pelancongan / short term stay hanya dengan membawa passport . Visa on arrival akan diberikan sewaktu ketibaan di imigresen Jepun.

2. COVID-19 test sewaktu ketibaan juga dimansuhkan
COVID-19 Test sewaktu ketibaan juga tidak diperlukan lagi, melainkan bagi individu yang menunjukkan simptom yang jelas. Sekiranya anda mengalami demam , selsema dan batuk atau lain-lain simptom COVID-19, anda mungkin dikenakan PCR test sewaktu ketibaan dan dikuarantin.

3.Tiada lagi had kemasukan pelancong
Sebelum ini, had kemasukan pelancong setiap hari ditetapkan pada 50,000 orang. Bermula 11 Oktober, had pelancong akan dimansuhkan. Oleh itu kami menjangkakan bilangan penerbangan ke Jepun akan meningkat dengan lebih banyak pilihan penerbangan untuk anda tempah.

4. PCR Test
Sekiranya anda telah mendapat 3 Dos vaksin, anda tidak lagi perlu untuk mendapatkan PCR test 72 jam sebelum penerbangan. Anda perlu mengemukakan bukti / menunjukkan sijil Vaksin anda . Namun sekiranya anda tidak mendapat Vaksin, anda masih dibenarkan masuk ke Jepun akan tetapi anda perlu mengambil PCR test dengan result negative dalam masa 72 jam sebelum berlepas ke Jepun.

5. Syarat untuk kanak-kanak
Bagi kanak-kanak bawah 18 tahun yang tidak mempunyai sijil vaksin, mereka dibenarkan untuk masuk ke Jepun dengan ibu bapa / penjaga yang telah lengkap 3 dos vaksin. Sekiranya ibu bapa / penjaga kepada kanak-kanak sudah lengkap 3 dos, kanak-kanak tersebut tidak perlu mendapatkan PCR test sebelum perlepasan. Akan tetapi sekiranya ibu bapa tidak ada vaksin, ibu bapa dan kanak-kanak perlulah mendapatkan PCR test.

6. Jenis Vaksin yang diterima
Jepun juga telah menambahkan senarai vaksin Covid-19 yang diterima untuk masuk ke negaranya selaras dengan senarai World Health Organisation (WHO). Selain Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Bharat Biotech dan Novavax, Jepun akan menerima Sinopharm, Sinovac dan Convidecia bermula 11 Oktober.


Tempahan bagi Pakej Jepun 2022/2023 tanpa Visa kini dibuka. Sertai kami menikmati keindahan Tokyo, Osaka dan Hokkaido dengan itinerari menarik dan harga paling berbaloi di pasaran.

Pakej Tokyo Mt Fuji 5H4M : https://triphalaljepun.com/pakej-tokyo-fuji-promo/

Pakej Osaka-Kyoto-Nara 6H5M : https://triphalaljepun.com/pakej-winter-tokyo-osaka-promo/

Pakej Hokkaido 6H5M : https://triphalaljepun.com/hokkaido-sapporo-otaru-6h5m/

Hubungi kami :

Whatsapp +60 17-589 7919

e-mail : sushitravel@gmail.com

Perbezaan Halfboard & Fullboard

Ramai orang tak faham apa itu halfboard & fullboard sewaktu cari pakej travel. Ada yang ingat pakej halfboard tu tak termasuk tiket flight. atau ada juga yang ingat harga halfboard tu maksudnya separuh harga pakej, dan total harga pakej adalah 2x dari harga halfboard. Ini adalah kekeliruan yang biasa berlaku.

Sebenarnya board type samada Halfboard atau Fullboard merujuk kepada bilangan Meals sahaja. Tidak ada kena mengena dengan tiket penerbangan atau lain-lain. Bilangan meal yang termasuk dalam pakej setiap hari sepanjang tour menentukan samada pakej itu halfboard atau fullboard.

Apa Maksud Halfboard & Fullboard ?

Halfboard bermaksud Pakej termasuk penginapan + 2 kali makan setiap hari sepanjang tour. Contohnya travel agency menawarkan pakej halfboard akan menyatakan makanan yang disediakan adalah breakfast & lunch setiap hari, atau breakfast & dinner setiap hari, atau breakfast & lunch/ dinner bagi sesetengah hari perjalanan. Sesetengah trip memerlukan waktu yang lama dalam transit samada dengan bas/ train / flight, jadi tour agent tidak memasukkan meal time untuk sesetengah hari untuk menjimatkan masa.

Fullboard bermaksud pakej termasuk penginapan + 3 kali makan setiap hari sepanjang tour (kecuali hari transit). Bermaksud setiap waktu makan, travel agency perlu menyediakan makanan untuk semua tetamu. Ada juga travel agency yang menyediakan pre-packed food seperti kembara meals atau brahim food, tidak jadi masalah asalkan makanan disediakan mengikut itinerari.

Yang Mana Lebih Baik ? Fullboard atau Halfboard?

Sebenarnya tidak ada yang baik atau buruk, yang membezakan cumalah jumlah meal. Bagi pakej halfboard, bagi meal yang tidak dinyatakan dalam pakej, kebiasaannya travel agency / tour guide akan bawa tetamu ke lokasi yang ada restoran / menjual makanan jadi tetamu bebas untuk makan dengan bajet sendiri. Travel agency menawarkan pakej halfboard kerana ingin menawarkan pakej yang lebih murah, ini kerana kos 1 meal di oversea kebiasaannya dalam RM40 – RM100 (bergantung pada negara) . Dengan mengurangkan kos pada meal, tetamu dapat menikmati pakej yang lebih ekonomi.

Pakej fullboard pula biasanya lebih mahal, kerana travel agency perlu buat arrangement dengan banyak restoran sepanjang trip bagi setiap destinasi dan ada tambahan kos pada meal. Pakej fullboard juga menyebabkan lebih kurang 30% waktu percutian anda dihabiskan di restoran / kedai makan sahaja. Oleh yang demikian, bagi yang ingin menggunakan masa percutian sebaiknya dengan lawatan, pakej halfboard lebih berbaloi. Pakej fullboard biasanya menjadi pilihan mereka yang inginkan tour yang lebih santai dan tidak rushing untuk ke banyak tempat, dan tidak mahu pening kepala nak fikir apa nak makan.

Selain itu ada juga pakej yang tidak menawarkan meal langsung. Pakej ini lebih ekonomi dan anda bebas untuk makan apa saja yang anda inginkan mengikut bajet sendiri. Sebab biasanya bagi halfboard & fullboard bila tiba waktu makan anda tak boleh order sendiri , semua menu telah ditetapkan oleh travel agency. Bagi pakej yang tiada meal, anda boleh mencuba lebih banyak variety makanan di luar negara. Contohnya di Thailand dan Indonesia yang merupakan syurga makanan, rugi kalau tak mencuba makanan-makanan yang unik dan sedap di sana.

Oleh itu, anda boleh pilih sendiri jenis pakej yang sesuai dengan ‘travel style’ anda dalam mencari pakej melancong. Tetapkan bajet dan destinasi dan buatlah pilihan yang tepat. Harap artikel ini dapat membantu anda semua.


Tempahan bagi Pakej Jepun 2022/2023 tanpa Visa kini dibuka. Sertai kami menikmati keindahan Tokyo, Osaka dan Hokkaido dengan itinerari menarik dan harga paling berbaloi di pasaran.

Pakej Tokyo Mt Fuji 5H4M : https://triphalaljepun.com/pakej-tokyo-fuji-promo/

Pakej Osaka-Kyoto-Nara 6H5M : https://triphalaljepun.com/pakej-winter-tokyo-osaka-promo/

Pakej Hokkaido 6H5M : https://triphalaljepun.com/hokkaido-sapporo-otaru-6h5m/

Hubungi kami :

Whatsapp +60 17-589 7919

e-mail : sushitravel@gmail.com