Pengalaman Pakai Baju Kimono di Museum of Housing and Living, Osaka, Jepun

Pengalaman mencuba kimono di Osaka museum of housing & living 👘🌸☺️🇯🇵 harganya tiket masuk cuma 600 yen (RM24) dan sewa kimono cuma 500 yen (RM20). Jangan lepaskan peluang untuk ke sini sekiranya anda ke Osaka!

Pakej bajet & berbaloi ke Osaka musim luruh ini : https://triphalaljepun.com/pakej-osaka-autumn-2019/

Advertisements

Osaka Castle

Istana Osaka ini merupakan salah satu daripada banggunan peninggalan budaya yang dilindungi oleh pemerintah Jepun hingga kini. Istana ini mempunyai sejarahnya tersendiri, pembinaannya bermula sekitar tahun 1583. struktur banggunan ini merupakan seni bina versi istana lama dan kawasan sekitarnya juga membuatkan kita dapat rasa seperti berada pada zaman. Jika anda peminat cerita-cerita zaman perang, di sini tempat yang sesuai untuk anda merasainya.

Ayuh rasai suasana zaman dahulu. tekan link di bawah

https://triphalaljepun.com/osaka-kyoto-nara-6h5m/

https://triphalaljepun.com/osaka-kyoto-nara-6h5m/

https://triphalaljepun.com/osaka-kyoto-nara-6h5m/

Kyoto Sagano Romantic Train

Kyoto Sagano Romantic Train merupakan salah satu pengangkutan yang menjadi tarikan ketika berada di Kyoto. Keretapi ini menghubungkan antara Stesen Keretapi Saga-Torokko hingga Stesen Keretapi Kameoka. Keretapi ini juga menggunakan landasan yang lama sekitar abad ke-19 dahulu. Laluannya yang sempit bukanlah menjadi penghalang untuk penumpangnya merasai keindahan alam semulajadi dan pemandangan kawasan desa di sekitar laluan tersebut.

Empat musim yang berbeza pada negara tersebut juga mempunyai keindahannya tersendiri. Contohnya pada musim bunga, penumpang dapat menikmati keindahan bunga ceri sepanjang juram sungai. Pada musim panas pula, penumpang dapat merasai udara yang nyaman dan angin yang sepoi-sepoi bahasa. Pada musim luruh pula, penumpang dapat menikmati keindahan dedaun yang luruh. Pada musim sejuk, penumpang dapat merasai salji yang nyaman.

Anda ingin merasai pengalaman berada di dalam Romantic Train ini? Ha cepat tekan link di bawah.

Click link ini: https://triphalaljepun.com/osaka-kyoto-nara-6h5m/

Cara Mengisi Nama (Bin/Binti) Dengan Betul Ketika Booking Tiket Flight

Sekarang ini ‘Everyone Can Fly’. Budaya melancong ke luar negara kini semakin trending dengan adanya teknologi internet dan Online Travel Agent (O.T.A) dimana sesiapa sahaja boleh buat booking tiket penerbangan dan penginapan di destinasi pilihan, bila-bila masa sahaja. Semuanya semudah ABC dan dihujung jari.

2(Travel agent macam kami dah semakin susah cari makan. huhu…)

Isu selalu timbul ketika membuat booking tiket penerbangan secara online. Kajian mendapati lebih 80% pengguna online booking system akan membuat kesalahan ketika key in maklumat penumpang, terutama pada bahagian nama.

Apa yang akan berlaku sekiranya salah key in nama ? 

Sekiranya anda salah key in nama samada salah ejaan atau tertinggal perkataan, pihak Airline tidak akan membenarkan anda naik flight ! Anda akan diminta untuk membuat booking semula dan membuat bayaran ‘full amount’ harga tiket semasa sekiranya anda ingin menaiki flight yang anda telah booking tersebut. Jadi sebab itulah anda perlu sangat berhati-hati ketika mengisi nama penuh anda. Pastikan nama penuh yang diisi sama dengan yang tertera pada passport atau IC anda.

Take Note : SEMUA AIRLINE DI DUNIA INI TIDAK MEMBENARKAN PENUKARAN NAMA SETELAH PEMBAYARAN BOOKING DIBUAT ! (maklumat lanjut boleh rujuk pada IATA.)

Isu Bin dan Binti

Bagi yang beragama Islam, ini isu yang paling besar dan 90% sering berlaku pada rakyat Malaysia. Ramai yang beranggapan Bin atau Binti itu tidak perlu diisi sewaktu flight booking. Anggapan ini sangat salah.

Bin atau Binti wajib diisi pada ruangan nama. Contoh formatnya begini :

First Name :  Mohd Ayub 
Last Name : Bin Mohd Anuar

atau

First Name : Mohd Ayub Bin 
Last Name : Mohd Anuar

atau

First Name : Mohd Ayub 
Middle Name : Bin Mohd 
Last Name : Anuar

atau bagi wanita :

First Name : Nurul Suraya Binti 
Last Name : Osman

warga Singapore :

First Name : Nurul Suraya Binte 
Last Name : Osman

Sesetengah airport di serata dunia sangat strict tentang isu nama contohnya di Jepun. Sekiranya anda tiada Bin atau Binti yang tertera di passport pada tiket anda, pihak airline akan anggap itu adalah nama orang lain kerana tak sama dengan passport anda dan anda tidak akan dibenarkan naik pesawat.

Jadi berhati-hatilah ketika mengisi maklumat ketika buat booking tiket penerbangan. Kalau anda buta atau rabun I.T, dapatkanlah bantuan anak-anak yang millenial dan hipster kerana mereka sangat celik I.T untuk membuat booking tiket penerbangan anda. Ataupun dapatkan khidmat travel agent seperti Triphalaljepun.com kerana kami menawarkan pakej pelancongan termasuk tiket penerbangan dengan harga yang berbaloi untuk percutian anda.

—————————————————————————————————————-

Jemput meriahkan Pakej Sakura 2019 bersama kami ! Sudah 37 orang mendaftar : Pakej Sakura Osaka 2019

Pakej Korea Seoul Nami Island 5H4M termasuk tiket flight cuma RM2699? Biar betul ? :  Pakej Korea 2019

Tempat Shopping G-Shock dan Baby-G di Jepun

13921033_10206198407590988_5093654467664450899_n
G-Shock adalah jenama jam tangan keluaran Casio yang sememangnya terkenal di kalangan rakyat Malaysia. Rekabentuk yang moden, ‘cool’ dan binaan yang tahan lasak serta pelbagai warna dan design pilihan menjadikan G-Shock satu kegilaan di kalangan peminatnya yang tersendiri.

Di Malaysia,  kita boleh dapati jam G-Shock di kebanyakan Shopping Mall besar di seluruh negara dengan harga dari RM300 ke atas. Akan tetapi sekiranya anda ke Jepun, jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan jam G-Shock dengan harga yang lebih murah dan design yang lebih ekslusif dan baru !

Sebab anda perlu beli G-Shock di Jepun  : 

1. Harganya 20% – 30% lebih murah dari pasaran Malaysia 
2. Design lebih baru dan lebih banyak pilihan 
3. Confirm original dan bebas dari produk G-Shock tiruan
4. Tax Free bagi pelancong

Ini adalah senarai tempat-tempat untuk anda dapatkan G-Shock kegemaran anda di Jepun!

1. Don Quixote (Kedai Penguin) Department Store
14369789669_4aae9a758d_o-696x391

kedai ini merupakan kegemaran kami. Kami panggil kedai ini ‘Kedai Penguin’ sebab maskot kedainya seekor penguin berwarna biru.  selain G-Shock, kedai ini menjual segala macam produk yang menarik. Di sini anda boleh dapatkan barangan kosmetik, souvenir, snek, pakaian dan sebagainya. kalau dekat Malaysia kedai ni macam Mydin lah.

14045758_10206198407070975_5058783292776360762_n

harga G-Shock di kedai ini boleh tahan juga murah, dan kadang-kadang anda boleh dapatkan design yang lama dan rare dengan harga yang berbaloi. sudah semestinya kedai ini Tax Free bagi pelancong. Kedai Penguin ini terdapat di kebanyakan bandar-bandar besar seperti Shinjuku, Shibuya,Akihabara, Ueno, Ginza di Tokyo, serta Shinsaibashi dan Namba di Osaka, dan jugak Tanuki-Koji di Sapporo, Hokkaido.

2. Bic Camera
guide-Bic-Camera-Shinjuku-East-Store

Kedai Bic Camera juga merupakan antara pasaraya barangan elektronik yang terbesar di Jepun. di sini terdapat jam tangan G-Shock dan Baby-G design yang terbaru dengan harga yang sangat murah. Ini kerana di Bic Camera, anda boleh mendapat Tax Free dan diskaun tambahan sebanyak 7% sekiranya anda membuat bayaran dengan kad kredit/ debit VISA. Bic Camera juga terdapat di bandar-bandar utama seperti Akihabara, Ueno, Ginza, Shinjuku, Shibuya di Tokyo dan di Shinsaibashi di Osaka.

13920826_10206198407150977_496454704119734214_n

3. Yodobashi Camera

yodobashi-1024x682.jpg

Yodobashi Camera merupakan kedai elektronik yang paling besar di Jepun. Di Tokyo ianya terletak di Akihabara dan Ueno manakala di Osaka pula ianya terletak di Umeda. Ada satu tingkat khas bagi jam tangan di Yodobashi Camera yang menawarkan pelbagai model G-Shock, Baby-G, Casio, Seiko, Citizen dan macam-macam lagi. pasti anda akan rambang mata apabila ke sini. Sudah tentu, kedai ini juga menawarkan Tax Free bagi pelancong dan diskaun tambahan apabila anda menggunakan kad VISA.

4. Ameyoko Street, Ueno

aflo_YTXE000076

Ameyoko Street, Ueno merupakan salah satu tempat shopping yang paling menarik di Tokyo. Orang kata tempat ni macam dekat Petaling Street.  Di sini ada pasar ikan dan sayur, restoran, dan juga kedai-kedai pakaian dan cenderamata. Ada juga beberapa kedai G-Shock di sini untuk pengetahuan anda.  Walaupun begitu, kedai-kedai di sini tidak menawarkan Tax Free tetapi ada juga koleksi yang ‘rare’ dan sukar didapati di tempat lain. Apa salahnya untuk check it out?

13925160_10206198405430934_6015258730270875323_n13921033_10206198407590988_5093654467664450899_n

Okay setakat ini sahaja admin kongsikan setakat ini. Kami rasa 4 lokasi ini pun dah tersangat banyak pilihannya.  Korang cubalah explore dulu, kalau ada tempat-tempat lain yang best jangan kedekut, share kan lah pada kitorang semua.

Jom ke Jepun bersama Sushi Travel ! Kami boleh bawa anda shopping G-Shock di tempat-tempat paling best di seluruh Jepun. Untuk maklumat lanjut jemput lihat pakej-pakej ALL-IN yang kami tawarkan di sini : Pakej Jepun Sushi Travel 

Pakej Sakura Tokyo 2019 : Tokyo Sakura 2019

Pakej Sakura Osaka 2019 : Osaka Sakura 2019

adminILLYA